otrzymane pismo od właściciela więc ...wysłałabym do wiadomościslapi pisze: ↑03 mar 2022, 13:30Otrzymałam pismo od właściciela mieszkania o wstrzymanie wypłaty dodatku mieszkaniowego z powodu wyprowadzenia się najemcy. Wszczynam postępowanie i wygaszam decyzję z 162 kpa. Pytanie brzmi: czy zarówno wszczęcie jak i wygaszenie wysyłam właścicielowi, który mieszka w innym mieście i nie był stroną, czy tylko zarządcy decyzję o wygaszeniu?
Decyzji nie wysyłamy właścicielowi lokalu. Jedynie informację o stwierdzeniu wygasnięcia decyzji:-) pisze: ↑03 mar 2022, 13:32otrzymane pismo od właściciela więc ...wysłałabym do wiadomościslapi pisze: ↑03 mar 2022, 13:30Otrzymałam pismo od właściciela mieszkania o wstrzymanie wypłaty dodatku mieszkaniowego z powodu wyprowadzenia się najemcy. Wszczynam postępowanie i wygaszam decyzję z 162 kpa. Pytanie brzmi: czy zarówno wszczęcie jak i wygaszenie wysyłam właścicielowi, który mieszka w innym mieście i nie był stroną, czy tylko zarządcy decyzję o wygaszeniu?
Nijak ma się to do pytania... cytowany przepis nie ma tutaj zastosowania.Mikolaze pisze: ↑09 mar 2022, 9:00"Jeżeli w wyniku wznowienia postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub
wniosku, o których mowa w ust. 1, osoba otrzymująca dodatek mieszkaniowy jest obowiązana do zwrotu nienależnie pobranych kwot w podwójnej wysokości. Należności te
wraz z odsetkami i kosztami egzekucyjnymi podlegają przymusowemu ściągnięciu
w trybie postępowania egzekucyjnego w administracji".
? ten przepis nie ma tu zastosowania"Jeżeli w wyniku wznowienia postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub
wniosku, o których mowa w ust. 1, osoba otrzymująca dodatek mieszkaniowy jest obowiązana do zwrotu nienależnie pobranych kwot w podwójnej wysokości. Należności te
wraz z odsetkami i kosztami egzekucyjnymi podlegają przymusowemu ściągnięciu
w trybie postępowania egzekucyjnego w administracji".
dokładnieNalezy stwierdzić wygasnięcie decyzji, ale wypadałoby mieć oświadczenie na pismie, a najlepiej świadczeniobiorcy a nie zarządcy. Zarządca nie jest stroną decyzji.