opuszczenie lokalu przez najemcę - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 mar 2022, 13:30

Otrzymałam pismo od właściciela mieszkania o wstrzymanie wypłaty dodatku mieszkaniowego z powodu wyprowadzenia się najemcy. Wszczynam postępowanie i wygaszam decyzję z 162 kpa. Pytanie brzmi: czy zarówno wszczęcie jak i wygaszenie wysyłam właścicielowi, który mieszka w innym mieście i nie był stroną, czy tylko zarządcy decyzję o wygaszeniu?
slapi
Stażysta
Od: 09 paź 2014, 11:00
Zajmuję się: dm/de/kadry/płace

Napisano: 03 mar 2022, 13:32

slapi pisze:
03 mar 2022, 13:30
Otrzymałam pismo od właściciela mieszkania o wstrzymanie wypłaty dodatku mieszkaniowego z powodu wyprowadzenia się najemcy. Wszczynam postępowanie i wygaszam decyzję z 162 kpa. Pytanie brzmi: czy zarówno wszczęcie jak i wygaszenie wysyłam właścicielowi, który mieszka w innym mieście i nie był stroną, czy tylko zarządcy decyzję o wygaszeniu?
otrzymane pismo od właściciela więc ...wysłałabym do wiadomości
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 08 mar 2022, 10:37

:-) pisze:
03 mar 2022, 13:32
slapi pisze:
03 mar 2022, 13:30
otrzymane pismo od właściciela więc ...wysłałabym do wiadomości
Decyzji nie wysyłamy właścicielowi lokalu. Jedynie informację o stwierdzeniu wygasnięcia decyzji
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 08 mar 2022, 14:22

A mam pytanko w podobnej sprawie, otóż w tym przypadku właściciel zgłosił organowi, że najemca się wyprowadził, a co gdy zostałam poinformowana przez osoby trzecie, że pani, która pobiera dodatek mieszkaniowy wyprowadziła się, ale nie mam tego w żaden sposób potwierdzonego, należy zrobić wywiad środowiskowy i wtedy to będzie podstawą do wygaszenia?
ostr.ka
Stażysta
Od: 23 lut 2022, 13:22
Zajmuję się: Przyznawanie dodatków mieszkaniowych

Napisano: 09 mar 2022, 9:00

"Jeżeli w wyniku wznowienia postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub
wniosku, o których mowa w ust. 1, osoba otrzymująca dodatek mieszkaniowy jest obowiązana do zwrotu nienależnie pobranych kwot w podwójnej wysokości. Należności te
wraz z odsetkami i kosztami egzekucyjnymi podlegają przymusowemu ściągnięciu
w trybie postępowania egzekucyjnego w administracji".
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 09 mar 2022, 9:38

Mikolaze pisze:
09 mar 2022, 9:00
"Jeżeli w wyniku wznowienia postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub
wniosku, o których mowa w ust. 1, osoba otrzymująca dodatek mieszkaniowy jest obowiązana do zwrotu nienależnie pobranych kwot w podwójnej wysokości. Należności te
Nijak ma się to do pytania... cytowany przepis nie ma tutaj zastosowania.
Dodatek przyznano na podstawie prawdziwych danych, gdyż na dzień składania wniosku dana osoba zamieszkiwała w lokalu. Wyprowadziła się później.
Nalezy stwierdzić wygasnięcie decyzji, ale wypadałoby mieć oświadczenie na pismie, a najlepiej świadczeniobiorcy a nie zarządcy. Zarządca nie jest stroną decyzji.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 09 mar 2022, 9:44

? ten przepis nie ma tu zastosowania
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 09 mar 2022, 9:44

Nalezy stwierdzić wygasnięcie decyzji, ale wypadałoby mieć oświadczenie na pismie, a najlepiej świadczeniobiorcy a nie zarządcy. Zarządca nie jest stroną decyzji.
dokładnie
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 09 mar 2022, 9:46

faktycznie macie rację, nie doczytałam zapytania.....
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x