wydatki, które bierzemy pod uwagę - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 mar 2022, 15:54

Czy do wydatków oprócz czynszu dolicza się opłaty poniesione za wodę, prąd, śmieci? Czy odliczam tylko czynsz ?
Jeśli zarządca potwierdza tylko wysokość czynszu jako wydatek to czy dodaje się do tego poniesione przez wnioskodawcę inne opłaty?
mania0m0
Referent
Od: 30 maja 2018, 15:03
Zajmuję się: księgowością OPS

Napisano: 03 mar 2022, 15:57

mania0m0 pisze:
03 mar 2022, 15:54
Czy do wydatków oprócz czynszu dolicza się opłaty poniesione za wodę, prąd, śmieci? Czy odliczam tylko czynsz ?
Jeśli zarządca potwierdza tylko wysokość czynszu jako wydatek to czy dodaje się do tego poniesione przez wnioskodawcę inne opłaty?
4. Wydatkami, o których mowa w ust. 3, są:
1)czynsz;
1a)koszty, o których mowa w art. 28 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 26 października 1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego (Dz.U. z 2019 r. poz. 2195 oraz z 2021 r. poz. 11, 1177, 1243 i 1535);
2)opłaty związane z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na lokale mieszkalne w spółdzielni mieszkaniowej;
3)zaliczki na koszty zarządu nieruchomością wspólną;
4)odszkodowanie za zajmowanie lokalu bez tytułu prawnego;
5)inne niż wymienione w pkt 1-4 opłaty za używanie lokalu mieszkalnego;
6)opłaty za energię cieplną, wodę, ścieki, odpady i nieczystości ciekłe;
7)wydatek stanowiący podstawę obliczania ryczałtu na zakup opału.

4a. Nie stanowią wydatków, o których mowa w ust. 4, wydatki poniesione z tytułu:
1)ubezpieczeń, podatku od nieruchomości, opłat za wieczyste użytkowanie gruntów;
1a)rocznych opłat przekształceniowych, o których mowa w ustawie z dnia 20 lipca 2018 r. o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe w prawo własności tych gruntów (Dz.U. z 2020 r. poz. 2040);
2)opłat za gaz przewodowy, energię elektryczną, dostarczane do lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) na cele bytowe.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 03 mar 2022, 16:57

tyle to wiem. Chodzi mi o to, że we wniosku o dodatek mieszkaniowy, jest punkt, w którym zarządca potwierdza poniesione wydatki. I on potwierdził tylko czynsz w wysokości 450 zł. Jednak wnioskodawca dołączył jeszcze potwierdzenia opłaty za śmieci, prąd itp. Czy to też odliczać, skoro zarządca tego nie potwierdził?
proszę o zrozumienie, dopiero wgryzam się w temat :)
ustawę przeczytałam :)
mania0m0
Referent
Od: 30 maja 2018, 15:03
Zajmuję się: księgowością OPS

Napisano: 04 mar 2022, 8:39

Śmieci wlicza sie do wydatków natomiast rachunki za prąd nie aczkolwiek najpierw skontaktowalabym się z Zarządcą budynku i dopytałabym co wchodzi w czynsz i na tej podstawie wliczałabym smieci do wydatkow bądż nie...
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 04 mar 2022, 9:08

A czy ktoś może rozjaśnić czego z poniższych pozycji nie wliczamy do wydatków? Zawsze mam z tym kłopot.

1. Stawka funduszu eksploatacyjne
2. Fundusz remontowy
3. Energia el. części wspólnej
4. Ubezpieczenie budynku
5. Administracja
6. Przeglądy ustawowe
7. CO - opł. stała
8. Zimna woda
9. Stawka za licznik główny ZW
10. Kanalizacja
11. CO - opł. zmienna
12. Wynagrodzenie zarządcy
13. Opłata stała - wodomierz

Czy coś z tych pozycji przyrównujemy do stawki gminnej?
ostr.ka
Stażysta
Od: 23 lut 2022, 13:22
Zajmuję się: Przyznawanie dodatków mieszkaniowych

Napisano: 04 mar 2022, 9:14

mania0m0 pisze:
03 mar 2022, 16:57
tyle to wiem. Chodzi mi o to, że we wniosku o dodatek mieszkaniowy, jest punkt, w którym zarządca potwierdza poniesione wydatki. I on potwierdził tylko czynsz w wysokości 450 zł. Jednak wnioskodawca dołączył jeszcze potwierdzenia opłaty za śmieci, prąd itp. Czy to też odliczać, skoro zarządca tego nie potwierdził?
proszę o zrozumienie, dopiero wgryzam się w temat :)
ustawę przeczytałam :)
jeżeli tyle wiesz...to co więcej powiedzieć hehe jeżeli wnioskodawca do zarządcy płaci tylko czynsz...a za smieci placi oddzielnie to oddzielnie liczysz...choć nie wiem czy to co potwierdził zarządca to tylko czynsz...musisz sprawdzić co wchodzi w kwote 450 zł ...prąd...jak już powiedziałas ze wiesz...to nie jest wydatekprzeczytaj ze zrozumieniem artykuł o wydatkach z ustawy
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 06 kwie 2022, 22:14

Proszę o pomoc: wniosek złożony 31 marca, opłacono czynsz najmu za m-c luty, na dzień złożenia wniosku wnioskodawca nie uiścił opłaty za śmieci (termin płatności za I kwartał 2022 - 31.01.2022,), opłata za wodę i ścieki również nie uiszczona (termin płatności za I kwartał 2022 - 20.04.2022, wnioskodawca składając wniosek 31.03 stwierdził, że "jeszcze ma czas na zapłacenie"), 15 marca 2022 wnioskodawca uiścił opłatę za wodę i ścieki ale za IV kwartał 2021 rok. Czy dobrze myślę, że jako wydatek liczymy tylko opłatę za czynsz? Bierzemy pod uwagę tylko wydatki uregulowane? I jeszcze jedno pytanie: powierzchnia użytkowa lokalu 62,18 m2, liczba osób zamieszkałych - 4. Powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego nie przekracza normatywnej powierzchni o więcej niż 30%, czyli kryterium metrażowe jest spełnione?
Będę wdzięczna za pomoc. To mój pierwszy wniosek i stąd tyle wątpliwości.
Monika04
Praktykant
Od: 05 kwie 2022, 16:11
Zajmuję się: referent

Napisano: 07 kwie 2022, 9:37

Bierzemy pod uwagę tylko wydatki uregulowane?
bierzemy pod uwagę wydatki "ponoszone" a nie "poniesione" tzn. nie muszą być uregulowane
art.6 ust.3.
Wydatkami poniesionymi przez osobę ubiegającą się o dodatek mieszkaniowy są świadczenia okresowe ponoszone przez gospodarstwo domowe w związku z zajmowaniem lokalu mieszkalnego.
Art. 7 ust. 1 [Przyznanie dodatku mieszkaniowego]
Dodatek mieszkaniowy przyznaje, na wniosek osoby uprawnionej do dodatku mieszkaniowego, wójt, burmistrz lub prezydent miasta, w drodze decyzji administracyjnej. Do wniosku dołącza się deklarację o dochodach gospodarstwa domowego za okres 3 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku oraz dokumenty potwierdzające wysokość ponoszonych w miesiącu poprzedzającym dzień złożenia wniosku wydatków związanych z zajmowaniem lokalu mieszkalnego.

wydatki za wodę , ścieki i śmieci musisz przeliczyć na opłatę miesięczną [30 dni- uśrdnienie] - (luty - ponieważ wniosek złożony w marcu) z rachunków za I kwartał.
art. 5 ust. 4a
Wydatki naliczone i ponoszone przez okres dłuższy niż jeden miesiąc przelicza się na okresy miesięczne.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 07 kwie 2022, 9:42

powierzchnia użytkowa lokalu 62,18 m2, liczba osób zamieszkałych - 4. Powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego nie przekracza normatywnej powierzchni o więcej niż 30%, czyli kryterium metrażowe jest spełnione?
tak spełnione
na 4 os - 71,50 m2
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 07 kwie 2022, 11:47

Bardzo dziękuję za pomoc. Czy mogę prosić o nr tel. na adres [email protected]? Naszły mnie jeszcze inne wątpliwości. Będą bardzo wdzięczna
Monika04
Praktykant
Od: 05 kwie 2022, 16:11
Zajmuję się: referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x