Mam problem chłopak ma orzeczenie z ZUSU o umiarkowanym st niepeł. ważne do 2017 (niepełnospr od urodzenia) oraz o znacznym z PZON ważne do 2016. Czy ten chłopak może brać na siebie ZP do 2017, natomiast matka SP do 2016 czy też wszystko tylko na podstawie orzecz z PZON do 2016???? Pomóżcie proszę
Tak tak oba ważne jedno 2016 te ze znacznym i do 2017 te z umiarkowanym. Tylko nie wiedziałąm czy powinnam wszystko przyznać na te do 2016 ze znacznym czy też mogę sp na te ze znacznym a zp na te z umiarkowanym ważnym rok dłużej.
Ja mam podobną sytuację, ale u mnie córka złożyła na zp w kwietniu 2015 i miała orzeczenie ważne do 2020 i tak ma zrobioną decyzję, natomiast teraz tata przyszedł z orzeczeniem zespołu ds orzekania o niepełnosprawności i i znacznym stopniem ważnym do 2018. Tacie muszę przyznać sp do 2018roku, ale powinnam zmieniać też tej dziewczynie zp na okres krótszy na podstawie orzeczenia z pzonu????
wniosek o ZP to jedno a o SP - drugie...jesli na podstawie orzeczenia z zus facet moze dostac ZP dluzej - to tak mu przyznajesz, a sprawe SP rozpatrujesz na podstawie orzeczenia, ktore uprawnia rodzica do swiadczenia..i tyle