Pani pobierała u nas Zasiłek pielęgnacyjny I świadczenie pielęgnacyjne na córkę i przyniosła orzeczenie z powiatowego z dnia 02.05.2023r. i dali jej umiarkowany stopień i będzie się odwoływać to powinniśmy jej przedłożyć na COVID i wziąć oświadczenie ze się odwołuje i jak dostanie z Wojewódzkiego to ze zobowiązuje się je nam przynieść
Według mnie, jeśli masz wydane orzeczenie, które jej nie uprawnia do świadczeń, to wypłacasz do końca obowiązywania starego orzeczenia i finał. Jeśli złoży odwołanie do wojewódzkiego, a może potem do sądu i uzyska znaczny, to dostanie piękne wyrównanie i sprawa załatwiona.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Mam podobną sytuację, tyle że Pani odwołuje się od orzeczenia, bo dziecko nie dostało punktu 7 w orzeczeniu. Jeśli chodzi o świadczenie pielęgnacyjne to wiadomo, że czekam na prawomocne orzeczenie z Wojewódzkiego lub z sądu i jeśli punkty 7 i 8 będą "wymaga" wtedy mogę wyrównać od miesiąca złożenia na komisję.
A co w przypadku zasiłku pielęgnacyjnego? Na podstawie tego orzeczenia należy się zasiłek, więc czy przyjąć wniosek i zawiesić postępowanie do czasu wydania prawomocnego orzeczenia, czy czekać na prawomocne orzeczenie i wtedy może być złożony wniosek i wyrównanie od złożenia wniosku na komisję?
Wiem, że taka jest "wykładnia", ale gdzie jest napisane, żeby orzeczenie było "prawomocne" lub "ostateczne" to się dowiedzieć nie mogę.
Orzeczenie ma być wydane. Jest wydane, nie uprawnia do świadczeń, kropka.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Wiem, że taka jest "wykładnia", ale gdzie jest napisane, żeby orzeczenie było "prawomocne" lub "ostateczne" to się dowiedzieć nie mogę.
Orzeczenie ma być wydane. Jest wydane, nie uprawnia do świadczeń, kropka.
ale to masz w wyjaśnieniach Ministerstwa które zapewne dostaliście chyba w listopadzie 2020 i tam jest wyraźnie napisane ze nowe orzeczenia maja być ostateczne a skoro nie są do płacisz na covid aż staną się ostateczne
a myślicie, że te osoby które teraz się odwołują do wojewodzkiego będą się łapać na ten art. 23?
Art. 23. Orzeczenie o niepełnosprawności albo orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, o którym mowa w art. 15h
ustawy zmienianej w art. 10, w brzmieniu dotychczasowym, którego okres ważności:
1) upłynąłby do dnia 31 grudnia 2020 r. – zachowuje ważność do dnia 31 grudnia 2023 r.,
2) upłynąłby w okresie od dnia 1 stycznia 2021 r. do dnia 31 grudnia 2021 r. – zachowuje ważność do dnia 31 marca 2024 r.,
3) upłynąłby w okresie od dnia 1 stycznia 2022 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie niniejszego przepisu –
zachowuje ważność do dnia 30 września 2024 r.
– jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego ostatecznego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu
niepełnosprawności.