Pani pobierała na córkę świadczenie pielęgnacyjne, dostała orzeczenie z powiatu o znacznym stopniu, odwołała się od niektórych punktów, wojewódzki utrzymał orzeczenie w mocy, odwołanie do Sądu, zakończyliśmy wypłatę z dniem wydania orzeczenia przez komisję wojewódzką. Czy dobrze zrobiliśmy?
Opisuje jeszcze raz sytuację bo coś nakręciłam:
- Pani miała przyznane na córkę ŚP z odwołania do Sądu (sprawa była rozstrzygana 3 lata), przyznane do 30.06.2022 r.
- aktualnie Pani miała przedłużoną wypłatę ŚP w związku z COVID, przyznane od 01.07.2022 r.
- dostała orzeczenie z powiatu o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, trzy symbole chorób i uprawnienie do karty parkingowej,
- poszło odwołanie do komisji wojewódzkiej, która orzekła znaczny stopień niepełnosprawności (punkt 7 wymaga) ale zabrali dwa symbole chorób i uprawnienie do karty parkingowej, orzeczenie z dnia 25.08.2022 r.
- zakończyliśmy wypłatę ŚP z tytułu COVID z dniem wydania orzeczenia przez komisję wojewódzką, z dniem 25.08.2022 r.
- Pani odwołała się do Sądu z powodu braku dwóch symboli chorób i karty parkingowej.
Czy mimo odwołania powinniśmy płacić Pani świadczenie pielęgnacyjne na podstawie orzeczenia z Komisji Wojewódzkiej (Pani nie odwołuje się od stopnia orzeczenia tylko od symboli chorób i karty parkingowej)?
Czy nie wypłacamy ponieważ orzeczenie nie jest prawomocne bo jest odwołanie do Sądu?
Tak jak napisałem nie ma jednolitości. Sami musicie zdecydować. Zgodnie z wytycznymi Ministerstwa orzeczenia WZON są orzeczeniami ostatecznymi i można przyznać ŚP bo jest znaczny stopień.
a co jeśli wojewódzki utrzymał w mocy zaskarżone orzeczenie tzn. bez pkt 7 i 08-12-2022r dał orzeczenie. Z jaką data uchylamy? czekam na uprawomocnienie ?
Tak jak napisałem nie ma jednolitości. Sami musicie zdecydować. Zgodnie z wytycznymi Ministerstwa orzeczenia WZON są orzeczeniami ostatecznymi i można przyznać ŚP bo jest znaczny stopień.
Gdzie mogłabym znaleźć te wytyczne mówiące, że orzeczenia Wojewódzkich Zespołów są ostateczne? Wtedy w przypadku dziecka orzeczenie WZON utrzymujące orzeczenie PZON o NIE w pkt.7 jest ostateczne i wyrok sądu nie uprawnia do art. 24 ust. 2 terminu?