Będę przyznawać zasiłek rodzinny dla UKR do sierpnia 2023 r. Co zrobić z dodatkami na rozpoczęcie roku szkolnego, na które wnioskowali? robić decyzję przyznająco-odmowną ?
Na jaki okres można przyznać zasiłek rodzinny obywatelowi Ukrainy ze statusem UKR w okresie zasiłkowym 2022/2023 i czy przysługują wówczas wszystkie dodatki do zasiłku rodzinnego, m.in. wraz z dodatkiem na rozpoczęcie roku szkolnego wypłacanym we wrześniu 2023 roku?
ODPOWIEDŹ
Okres wypłaty zasiłku należałoby określić na zasadach ogólnych, nie dłużej niż do dnia uznawania pobytu obywatela Ukrainy w Polsce za legalny, o którym mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z 12.03.2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa - dalej specustawa ukraińska.
UZASADNIENIE
Zgodnie z obecnie obowiązującym brzmieniem art. 2 ust. 1 zdanie pierwsze specustawy ukraińskiej, " jeżeli obywatel Ukrainy, o którym mowa w art. 1 ust. 1, przybył legalnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie od dnia 24 lutego 2022 r. do dnia określonego w przepisach wydanych na podstawie ust. 4 i deklaruje zamiar pozostania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jego pobyt na tym terytorium uznaje się za legalny w okresie 18 miesięcy licząc od dnia 24 lutego 2022 r. ". Aktualnie wspomniany okres 18 miesięcy upływa 24.08.2023 r., jednakże niewykluczone, że będzie on zmieniony (wydłużony). W takim przypadku, aby uniknąć ewentualnej konieczności zmiany wydanej decyzji okres jej obowiązywania można określić poprzez wskazanie okresu wypłaty zasiłku na zasadach ogólnych na okres zasiłkowy 2022/2023, nie dłużej jednak niż do dnia uznawania pobytu obywatela Ukrainy w Polsce za legalny, o którym mowa w art. 2 ust. 1 specustawy ukraińskiej. W okresie tym przysługują przy tym, wszystkie dodatki do zasiłku rodzinnego, o ile wnioskodawca spełnia warunki do ich przyznania.
@milenka Też tak chciałem robić ale po konsultacji na tym forum oraz ze szkolącą, która orzeka w moim SKO, odstąpiłem od tego zapisu. Pani Anna Kawecka uznała taki zapis za wadliwy.
W ferworze dodatku węglowego przyznałam zasiłek rodzinny UKR do 31.10.2023. Świadczenie pobiera Ukrainka bez statusu UKR, która jest opiekunem tymczasowym swojej siostrzenicy ze statusem UKR. Myślicie, że będę mogła teraz zmienić czasookres, czy może lepiej w sierpniu uchylić świadczenie, czy cała decyzja do uwalenia przez SKO?