Pani składa wniosek 07.02.2017r.
Orzeczenie dziecka o niepełnosprawności z dnia 27.01.2017r.
Wniosek na komisję złożony 27.12.2016r.
Pytanie - dlaczego program ( Sygnity ) przyznaje świadczenie od 01.02.2017r?
Jak się ma do tego art. 18 pkt.3 ( Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się, począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.)
Czy ma tu jakieś znaczenie, że to pierwszy wniosek i pierwsze orzeczenie?
orzeczenie o niepełnosprawności - Pomocy!!!
Re: orzeczenie o niepełnosprawności - Pomocy!!!
Miałam taki problem, przyznałam od miesiąca złożenia wniosku na komisję, koleżanka z SR powiedziała, że jak wniosek składa się pierwszy raz to powinnam przyznać od miesiąca złożenia wniosku na ŚW, jednak zastosowałam art. 18 ust.3 i przyznałam od złożenia wniosku na komisję.
- oko12
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/Stypendia
- Kontakt:
Też bym tak postąpiła. Nie ma nigdzie zapisu że jeżeli jest to pierwszy wniosek to tego nie stosujemy, prawda ? W każdym przypadku stosujemy art. 18 ust.3nowa11 pisze:Miałam taki problem, przyznałam od miesiąca złożenia wniosku na komisję, koleżanka z SR powiedziała, że jak wniosek składa się pierwszy raz to powinnam przyznać od miesiąca złożenia wniosku na ŚW, jednak zastosowałam art. 18 ust.3 i przyznałam od złożenia wniosku na komisję.
przyznajesz od dnia złożenia na komisję, musisz pokombinować w planie wypłat, sztucznie zmienić aby przyznało od grudnia. po aktualizacji miało to być dobrze a nadal źle przyznaje. 

Oprócz orzeczenie o niepełnosprawności - Pomocy!!! - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
śmierć matki
umowa na okres próbny-liczycie?
kontrola opolskie
uchylenie zagranica
Pomocy,.,Elmer Tom Ewalu i inni
Tom Elmer Ewalu i inni, co zrobić?
źle wprowadzone dane - SYGNITY
problem
Świadczenia 500+ a rodzina z ukrainy
pytanie dla łebskich :)
decyzja od - do?
zus -do kiedy?
dochód uzyskany 0 zł
MAM PROBLEM Z DECYZJĄ !!!
Ustalenie składu rodziny - wspólne zamieszkiwanie rodziców?
Koordynacja