Świadczenia 500+ a rodzina z ukrainy

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
mopsspom

Świadczenia 500+ a rodzina z ukrainy

Post autor: mopsspom »

Proszę o opinie:
Do Ośrodka został złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego przez Panią UKRAINKĘ.
W składzie rodziny są: 4 osoby tj. matka, ojciec, 2 dzieci – jednak 1 dziecko jest tylko dzieckiem wnioskodawczyni, która ma go z innym Panem :) (cała rodzina z Ukrainy)
Do wniosku strona załączyła mi 4 decyzje od Wojewody Małopolskiego.
Przy ojcu pisze, że zezwala się mu na pobyt czasowy i pracę na terytorium RP od 20.01.2017 do 30.09.2017 w celu wykonywania pracy dla i na rzecz : XYZ firmy. (Decyzja została wydana na podst art. 114 ust. 1 w zw. z art. 104 ustawy o cudzoziemcach.)
Natomiast 3 kolejne decyzje zostały wydane na pobyt czasowy na terytorium RP od 20.01.2017 do 30.09.2017. ( na podstawie art.187 pkt. 8 w zw. Z art. 104 ustawy o cudzoziemcach)
Nie posiadam karty pobytu z adnotacją ,,dostęp do rynku pracy” - co w tej sytuacji mam zrobić??
Czy wezwać stronę o uzupełnienie dokumentów?
Czy mogę wydać decyzję na postawie decyzji od wojewody małopolskiego ??
Wnioskodawczynią jest Pani Ukrainka jednak ona nie jest aktywna zawodowo na terytorium RP, więc wnioskodawcą powinien być Pan- czy dobrze myślę ??

Mam nadzieje, że w śrucie przedstawiłam sytuację, z która się borykam.
Proszę o pomoc. :)
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Świadczenia 500+ a rodzina z ukrainy

Post autor: kb »

ja wezwalabym do dolaczenia do wniosku karty pobytu z adnotacja "dostep do rynku pracy" pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia
Nowa 888

Post autor: Nowa 888 »

ja równiez bym wezwała do uzupełnienia dokumentów. A czy wszystkie te osoby posiadają nr PESEL, jak ich sprawdzisz oby na pewno nie mieli dochodu?
mopsspom

Post autor: mopsspom »

Osoby nie posiadają PESEL-u, tylko dokument podróży, czyli paszport (seria i numer). Od strony wiem, ze od paru lat już są cała rodziną w Polsce i że rozliczają się w Urzędzie Skarbowym - więc napisałam pismo do US o udostępnienie inf. o dochodzie dochodzie. Jednocześnie po przez nr i serie paszportu mogę sobie sprawdzić przez Emp@tię ZUS z którego wynika iż mąż wnioskodawczyni pracował od 2014 do połowy 2015 roku w jednej firmie a teraz od połowy 2015r. do chwili obecnej pracuje w innej firmie.
ODPOWIEDZ