też czekam na ponad 20 odpowiedzi w ZUS, gdzie OK WUD wysłane było w styczniu. Wczoraj dzwoniłam do Zusu to powiedzieli, że przez pue zus mam złożyć zapytanie czemu nie zostały jeszcze rozpatrzone wnioski. Też nie wiem jak ogarnąć to, czy przedłużać.
Czy ktoś z was robił to przedłużenie do wniosków styczniowych?
Nam zostały akurat takie wnioski w których jest zł/zł wiec odp. z ZUS musi być bo ma wpływ na przyznaną kwotę...
Jeszcze przed chwilą dostaliśmy ciekawe pismo z Urzędu Wojewódzkiego:
cyt." W związku z informacjami kierowanymi przez samorządy
w sprawie problemów z weryfikacją w systemie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych wniosków
o przyznanie dodatku osłonowego, informuję, że Wojewoda zwrócił się
do Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej oraz Ministerstwa Klimatu i Środowiska z prośbą
o wsparcie jednostek samorządu terytorialnego umożliwiające sprawną realizację zadania.
ZUS przygotował dla gmin instrukcję pozyskiwania danych z bazy ZUS dla celu
dodatku osłonowego, która została zamieszczona na stronie internetowej Ministerstwa Klimatu
i Środowiska (https://www.gov.pl/web/klimat/instrukcj ... y-zus-dla-
celu-dodatku-oslonowego). Dodatkowo, od 25 lutego 2022 roku została zwiększona w ZUS
liczba pracowników obsługujących zapytania o udostępnienie danych oraz wdrożono
modyfikację procesu pozyskiwania danych, polegającą na rozszerzeniu usług
automatycznych(...)
W stosunku do wniosków złożonych do 31 stycznia 2022 roku wypłata przez jednostki
I raty dodatku musi nastąpić do 31 marca 2022 roku. Ministerstwo Klimatu i Środowiska
zwróciło uwagę, że zgodnie z art. 35 ust. 1 i 2 kpa gmina powinna załatwiać sprawy
bez zbędnej zwłoki oraz załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego
powinno nastąpić nie później, niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej –
nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania