osoba upośledzona a plan usamodzielnienia - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 04 paź 2016, 15:47

witam,
proszę o pomoc i interpretację co zrobić w sprawie:

Mam osobę, która za niedługo kończy 18 lat, jest osobą o znacznym stopniu niepełnosprawności i umiarkowanym stopniu upośledzenia umysłowego. Nie jest ubezwłasnowolniona. Z mojego punktu widzenia jest to osoba nie nadająca się do podpisania IPU i realizowania jego założeń - świadomie.
Jednak DDz przysłał IPU oraz deklarację opiekuna usamodzielnienia. Mam duże wątpliwości, co do jej usamodzielnienia, co w przypadku kiedy będzie wnioskowała o pomoc na kontynuację nauki, usamodzielnienie, pomoc rzeczową - jak to będzie wyglądało w przyszłej perspektywie.
Jak powinien wyglądać taki plan, co powinien zawierać - nadmieniam, iż po ukończeniu 18 lat osoba wraca do domu rodzinnego (matki także upośledzonej), i będzie kontynuowała naukę w SOSW. Jak rozsądnie rozwiązać taką sytuację, jak wypełnić IPU. Nadmieniam, iż DDz wypełnił plan tak jak dla osoby zdrowej i ŚWIADOMEJ.

Proszę o pomoc
Pola84

Napisano: 05 paź 2016, 12:33

A gdzie w ustawie pisze, że trzeba mieć wysokie IQ żeby spisać IPU. Nie jest ubezwłasnowolniona, uczy się w SOSW, nie widzę problemu. Ma prawo do spisania IPU oraz do świadczeń. No chyba, że ten SOSW można podciągnąć pod placówkę o której mowa w art. 140 ust. 4 pkt 1 - ale w to wątpię.

Tak patrząc po ludzku to trochę szkoda, że DDz ją usamodzielnia - bo myślę, że w domu rodzinnym nie będzie mieć szans na w miarę fajne życie, choć może si mylę, w końcu nie znam tej matki. Bo znam osoby upośledzone radzące sobie całkiem nieźle w "dorosłym" życiu.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x