zawieszenie pomocy na kontynuowanie nauki i co dalej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 23 wrz 2016, 8:21

Zawiesiłam wychowance rodziny zastępczej pomoc na kontynuowanie nauki na podstawie art. 148 ust. 1 pkt 2 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej w związku z nierealizowaniem IPU. Okres zwieszenia minął. Osoba nadal nie realizuje IPU, a ja nie wiem co zrobić dalej. Ustawa o pomocy społecznej mówi, że jeżeli przyczyny zawieszenia pomocy nie ustąpiły następuje odmowa udzielania pomocy. Ustawa o wspieraniu rodziny nie zawiera takiej dyspozycji.
Na jakiej podstawie mam odmówić dalszej pomocy na kontynuowanie nauki?
Gość

Napisano: 26 wrz 2016, 8:24

I co nikt nic nie podpowie?
Gość

Napisano: 26 wrz 2016, 13:43

W uzasadnieniu decyzji podajesz szczegóły dotyczące zawieszenia i powodów, a potem opisujesz, że dalej nie realizuje IPU, wobec czego na podstawie artykułu 151 ust. 3 (marnotrawienie przyznanego świadczenia z powodu braku realizacji IPU).
Jeśli osoba usamodzielniana zapisuje się do szkół, ale nie kontynuuje nauki, gdyż ma zerową frekwencję to jak najbardziej masz podstawę do uchylenia z ww. artykułu, natomiast jeśli w ogóle nie jest zapisana do szkoły to po prostu uchylasz powołując się na artykuły mówiące o tym, że pomoc przysługuje osobie uczącej się w szkole - ona się nie uczy, więc pomoc się nie należy.
pcprowiec

Napisano: 27 wrz 2016, 11:51

To ja rozwinę temat...

Kiedyś w ustawie był zapis, że PCPR sprawdza co semestr zaświadczenie ze szkoły, czy usamodzielniany się uczy. Aktualnie zapis ten został uchylony.
Mimo to jakoś to sprawdzać trzeba.
Jak to uzasadniacie?

Pcprowiec powyżej napisał, że "natomiast jeśli w ogóle nie jest zapisana do szkoły to po prostu uchylasz powołując się na artykuły mówiące o tym, że pomoc przysługuje osobie uczącej się w szkole - ona się nie uczy, więc pomoc się nie należy."

Możesz napisać, jaki konkretnie art. miałeś na myśli?
Wbrew pozorom jest to dość płynny temat w ustawie.
Poza fajną nazwą "kontynuacja nauki" to za wiele więcej tam nie ma.
addm
Stażysta
Od: 12 sie 2016, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 27 wrz 2016, 14:43

Przyznając pomoc na KN powołujesz się na artykuły mówiące o tym, jakie warunki musi spełniać wychowanek, aby uzyskał pomoc, przede wszystkim artykuł 146. Jeśli w trakcie pobierania pomocy zaprzestanie nauki (nie jest uczniem żadnej szkoły) nie spełnia warunku określonego w ww. artykule, zatem pomoc należy bezwzględnie uchylić. W uzasadnieniu powołujesz ten artykuł, opisujesz sytuację i uchylasz pomoc (art. 151 ust. 3 - marnotrawienie, gdyż pomoc na kontynuowanie nauki nie jest wykorzystywana zgodnie z przeznaczeniem, skoro nie jest uczniem).
Co do zaświadczeń - albo macie uczciwych usamodzielnianych, którzy sami przynoszą, albo sami musicie pisać do szkół. W przypadku uzyskania informacji o skreśleniu należy wszcząć postępowanie w sprawie uchylenia, jeśli mu zależy - przyjdzie i przedstawi dokumenty z innej szkoły.
Z tego co się również orientuję to niektóre PCPR-y przyznają pomoc do 31.08 danego roku, a potem od września kolejna decyzja przyznająca pomoc na 12 miesięcy. Jak rozwiązują i weryfikują wcześniejsze skreślenia (np. z powodu zerowej frekwencji przez kilka miesięcy usamodzielniany zostaje skreślony wcześniej, przed wakacjami) - tego akurat nie wiem.
pcprowiec

Napisano: 23 lis 2016, 10:29

A nie jest tak, że jesli osoba była zawieszona, okres zawieszenia minął to nie wydaję się decyzji odmawiającą pomoc na kontynuowanie nauki? Radca prawny powiedział, że decyzję po zawieszeniu, jeśli nadal nie kontynuuje nauki ani nie prowadzi IPU wystawia się decyzję odmowną na art. 152

Pomoże ktos? :)
PCPR

Napisano: 08 paź 2021, 12:44

odnawiam trochę temat bo się uczę.
Czy mogę zawiesić wypłatę świadczenia bo nie wiem czy osoba kontynuuje naukę
inspektor123
Referent
Od: 11 kwie 2017, 12:15
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]