Uchylenie decyzji w związku z nienaleznie pobranym świadzcen - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 28 wrz 2016, 10:51

Wychowanek MOW otrzymywał pomoc na kontynuowanie nauki. We wrześniu kiedy poprosiłam o zaświadczenie okazało się ze w połowie zeszłego semestru został skreślony z listy uczniów. Oczywiście o fakcie tym nie poinformował i cały czas pobierał świadczenie. Wszczęłam postępowanie i wydałam decyzje o nienależnie pobranym świadczeniu. Międzyczasie wychowanek dostarczył zaświadczenie, że w połowie września zapisał się do szkoły.
Zgodnie z art. 106 ust. 5 ustawy o pomocy społecznej decyzję zmienia się lub uchyla w przypadku nienależnie pobranego świadczenia.
Czy na tej podstawie mogę uchylić decyzję i odmówić dalszej pomocy na kontynuowanie nauki mimo, że chłopak nadal się uczy. Właściwie spełnia wszystkie przesłanki - kryterium dochodowe Ok, kontynuuje naukę w szkole...
Jeżeli mogę odmówić pomocy to kiedy? Czy już teraz czy dopiero gdy decyzja o uznaniu świadczenia za nienależnie pobrane będzie prawomocna?
Gość

Napisano: 28 wrz 2016, 12:19

My byśmy zrobili tak, że zmienilibyśmy poprzednia decyzję w części określającej czasookres przyznania świadczenia (dokładnie do dnia skreślenie go z listy słuchaczy szkoły) i wydali decyzję żądającą zwrotu nienależnie pobranych świadczeń. Na obecny wniosek dostałby przyznana nową pomoc, ale już z obostrzeniami - u nas podpisuje zobowiązanie, że przynosi co miesiąc zaświadczenie o frekwencji i dopiero gdy ma minimum 50% frekwencji zostaje wypłacona pomoc pieniężna.

A co do zwrotu nienależnego świadczenia - to tutaj zależy od sytuacji wychowanka, albo umarzamy, albo rozkładamy na raty i potrącamy z bieżących świadczeń (oczywiście wszystko na jego wniosek.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem