Czy 3 osoby zamieszkujące w jednym dwupokojowym mieszkaniu (małżeństwo + brat małżonki) mogą prowadzić 2 osobne gospodarstwa domowe? Jedna kuchnia, łazienka na wspólny użytek. Jednak małżeństwo ubiegające się o pomoc twierdzi, że samodzielnie się utrzymuje z tylko własnych dochodów, samodzielnie zaspokaja wszystkie swoje potrzeby żywieniowe, związane z zakupem leków, środków czystości, jedzenia. Nie ma możliwości współdecydowania o przeznaczeniu dochodów trzeciej osoby. Nie są to ich wspólne dochody. Kuchnia i łazienka są wprawdzie do wspólnego użytku, ale małżeństwo twierdzi, że samodzielnie robi zakupy, przygotowuje posiłki tylko dla siebie i nie w tym samym czasie, co trzecia osoba (gdy kuchnia jest zajęta, to czekają, aż się zwolni miejsce), pranie także jest robione osobno - różne kosze na brudne ubrania.
Bym sie nie zastanawiał. osobne i już. Gdyby nie miał dochopdów to by była inna sprawa. Moga nawet korzystać razem z garów( jedni użyczają drugim) Dla mnie bym sie nie bawiła w podaważania oświadczeń.
przez kilka lat mieszkałam z bratem mojego partnera, mieliśmy dwa pokoje on jeden my drugi, wspólną łazienkę i kuchnię przecież to o niczym nie przesądza. Ja będąc na wywiadach w takich środowiskach nawet nie zastanawiam się nad takimi kwestiami przecież to naturalne że osoby nawet wspólnie zamieszkujące chcą samodzielnie decydować o swoich dochodach i nie mają obowiązku utrzymywać współlokatorów