odmowa zasilku okresowego czy slusznie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 23 maja 2017, 14:00

Witam serdecznie. Proszę o radę.

Żona straciła pracę, ostatnią wypłatę dostała w marcu. Ja pracowałem na 1/2 etatu. Mamy małe dziecko,

Wniosek złożony 20 kwietnia 2017r . Żona dołączyła swoje świadectwo pracy i oświadczenie że nie ma dochodu oraz decyzje z urzedu pracy że jest tam zarejestrowana. Dostarczyła również moją umowę o pracę i zaświadczenie o dochodach za marzec (764zł netto).

Od 1 kwietnia mam aneks do umowy na cały etat.

Pracownik socjalny był na wywiadzie na początku maja. Dostaliśmy decyzje odmowną - przekraczamy dochód (moja wypłata na cały etat plus 95zł zasiłku rodzinnego).

Nigdy nie korzystaliśmy z pomocy mopsu, ale wydaje mi się, że skoro wniosek był złożony w kwietniu z dochodami za marzec to takie dochody powinny być brane pod uwagę? Zgodnie z art 8 ust. 3 , oraz art 106 ust 3.
Proszę o radę ponieważ nie wiemy czy odwoływać się od decyzji
igrek
Praktykant
Od: 23 maja 2017, 13:50
Zajmuję się: PJ

Napisano: 23 maja 2017, 14:43

Dochód żony potraktowano jako utracony i ustalono dochód z miesiąca bieżącego czyli kwietnia: dochody Pana z kwietnia+zasiłek rodzinny z kwietnia.
ipsirka
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 8:30
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 maja 2017, 14:49

Wiem jak zostało to potraktowane, ale czy jest to poprawne? Po co w takim razie składać dochód z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku? Wypłata kwietniowa również otrzymana jest przecież w maju
igrek
Praktykant

Napisano: 23 maja 2017, 15:03

Po to, by go utracić- bierze się dochód z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku, a gdy jest utrata dochodu- z miesiąca złożenia. Więc najpierw zawsze ustala się dochód z miesiąca poprzedzającego. A w kwestii odwołania to ja zawsze zachęcam ludzi by się odwoływali, by się przekonali, że powodem odmowy nie jest złośliwość czy bezduszność "tej paniusi" tylko zasady wynikające z przepisów prawa. A "paniusia" ma to prawo stosować- za to dostaje pieniądze!
piterrr
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 15:08
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2017, 15:14

Dziękuje Ci za odpowiedź, jednak - piterrr , nie masz powodu żeby tak się denerwować. Nikomu tu nie "paniusiuje" i nic nie zarzucam, a mylić się jest rzeczą ludzką - dostaliśmy też odmowę przyznania zasiłku rodzinnego poszło do SKO i okazało się że to my mieliśmy rację. Tym razem jednak tej racji widocznie nie mamy. Pozdrawiam
igrek
Praktykant

Napisano: 24 maja 2017, 8:20

Powiem tak........... dochody z marca a nie z kwietnia gdyż składajac wniosek w kwietniu była umowa na cały etat ale nie było wynagrodzenia. całe postępowanie dotyczy wniosku z kwietnia z dochodami z marca.
Proszę się odwołać. ja napisałam jak u nas byłoby to traktowane ale interpretacje sa rożne tak jak rożne są wyroki sądów. PO to jest tryb odwoławczy. 8-)
Wredniocha
Referent
Od: 17 gru 2016, 14:13
Zajmuję się: Innymi

Napisano: 24 maja 2017, 13:57

Uważam dokładnie jak wredniocha, dochody z marca, nie można przeciez policzyć niby dochodów z kwietnia, ale otrzymanych w maju ! Odwołujcie się
Agniecha2
Starszy referent
Od: 22 mar 2016, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2017, 9:52

Chwila,chwila... jeśli pracownik ma liczyć dochody za marzec to musi policzyć wynagrodzenie żony jeśli zostało wypłacone w tym miesiącu.I nie ma zmiłuj moi drodzy. Jeśli utrącamy dochód jak zrobił to pracownik owego ośrodka to liczymy dochody z kwietnia. A wiecie jak pracodawca napisał zaświadczenie o dochodzie za miesiąc kwiecień? Podejrzewam,że jest tam napisane dochód za miesiąc kwiecień w wys. .... i nie ma nic napisane kiedy został wypłacony. Wiec pracownik policzył dochód zgodnie z otrzymanym zaświadczeniem.
mikannn
Referent
Od: 17 mar 2017, 15:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 25 maja 2017, 14:57

mikannn
a nieprawda bo własnie dochód zony jest w marcu utracony bo nie ma ciągłości w żaden inny sposób czy źródło.
Wredniocha
Referent

Napisano: 25 maja 2017, 14:58

ma być utracony w kwietniu z marca
Wredniocha
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU