Juz sami wydajemy W chwili obecnej można już zaobserwować w Naczelnym Sądzie Administracyjnym jak również w Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym stałą linię orzecznictwa w wyroku K 38/13,która przywraca niesłusznie zabrane świadczenia pielęgnacyjne. W dniu 1 czerwca 2017 roku wszedł nowy przepis Kodeksu Postępowania Administracyjnego art. 8 ust.2 który mówi , że bez uzasadnionej przyczyny organy administracji nie odstępują od utrwalonej praktyki rozstrzygania spraw w takim samym stanie faktycznym i prawnym.
Też tak chciałam, ale moje kierownictwo jest na nie. Mazurkiewicz postraszył, że mogą być przez to problemy, bo z ustawy przepis o wieku nie zniknął. Z drugiej strony jest KPA. nie wiem co robić w tej sytuacji?
Bardzo dziękuję za odpowiedź to jest u nas pierwsza tego typu sprawa Pani pobiera zasiłek dla opiekuna i ma orzeczenie mamy o stopniu znacznym w wieku 84 lat odmówiłam jej bo nie zrezygnowała ze zdo a orzeczenie też jest po 25 roku życia. SKO utrzymało moją decyzje w mocy pani złożyła skargę na decyzję SKO do WSA i SKO uchyliło swoją decyzję i moją do ponownego rozpatrzenia.Pani nadal nie chce zrezygnować ze zdo decyzja jest w obrocie prawnym chyba ,że jej wydam decyzję pozytywną to wtedy zrezygnuje taki dała warunek.
Najlepiej niech Mazurkiewicz przeczyta wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 21 października 2014r., sygn. akt K 38/13 i wykładnię do niego, a potem wyroki Naczelnego Sądu Administracyjnego .Jeżeli chcesz wiedzieć to np. w Sopocie Mops wydaje te decyzje już ponad 2,5 roku, że o Toruniu nie wspomnę