osoby starsze świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 5    [ Posty: 45 ]

Napisano: 17 lip 2017, 11:38

b.b pisze:SKO utrzymało moją decyzje w mocy Pani złożyła skargę na decyzję SKO
a podtrzymało ? ponieważ ma prawo do zdo czy ze względu na wiek ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 17 lip 2017, 11:44

Ma ZDO i nie chce zrezygnować a ja nie mogę jej przyznać świadczenia ze względu na orzeczenie w starszym wieku i chyba ponownie odmówię bo nie mam wyjścia ustawa się nie zmieniła i przyzna nie mogę.
b.b
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 9:56
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi funduszem alimentacyjnym,świadczeniami wychowawczymi

Napisano: 17 lip 2017, 11:47

Przeczytaj dokładnie to znajdziesz argument na przyznanie ŚP
https://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-s ... 1356f.html
jankowska
Praktykant
Od: 26 maja 2017, 9:37
Zajmuję się: św

Napisano: 17 lip 2017, 11:56

Już to czytałam i kilka innych wysłałaś mi link wcześniej i jednak mimo wszystko się obawiam bo urząd wojewódzki jest na nie ministerstwo też .Dziękuję bardzo za szczere chęci i pomoc :)
b.b
Stażysta
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi funduszem alimentacyjnym,świadczeniami wychowawczymi

Napisano: 17 lip 2017, 11:58

ale ja nadal widzę wyrok NSA w konkretnej sprawie pana jakiegoś i nie widzę aby zapis znikł z ustawy
jankowska pisze:Przeczytaj dokładnie to znajdziesz argument na przyznanie ŚP
https://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-s ... 1356f.html
ja widzę bardziej argument żeby przesłać sprawę do sko

to powiedz mi tak z ciekawości przyznajecie dodatek z tyt. przebywanie na urlopie wychowawczym na bliźniaków w jakiej kwocie ?
jasiak
VIP

Napisano: 17 lip 2017, 12:01

jasiak pisze:a poza tym skoro sko wsa i nsa przywracają śp to w czymś jest problem nie uważasz ? z jakiegoś powodu te sprawy tam trafiły ...
Tak , sprawy te trafiały do sądów , bo niektórym nie chciało sie przeczytać wykładni TK i odbijali piłeczkę aby tylko się nie narazić , a poza tym trzeba czytac to co jest napisane wcześniej \np. post nr 19 \ i znać zmiany w k.p.a. od 1 czerwca 2017
jankowska
Praktykant

Napisano: 17 lip 2017, 12:03

A już tak na koniec , dlaczego w innych MOPS wydają decyzję bez odwoływania sie do SKO? Przecież oni też " pracują" na obecnych przepisach?
jankowska
Praktykant

Napisano: 17 lip 2017, 12:15

moim zdaniem jeden dodatek na okres 36 miesięcy 400 zł tylko na jedno dziecko. Jeżeli spełnia inne wymogi pracodawca dał jej urlop i pozostaje w sześciomiesięcznym stosunku pracy art.10 sprawdź
b.b
Stażysta

Napisano: 17 lip 2017, 12:35

b.b pisze:moim zdaniem jeden dodatek na okres 36 miesięcy 400 zł tylko na jedno dziecko. Jeżeli spełnia inne wymogi pracodawca dał jej urlop i pozostaje w sześciomiesięcznym stosunku pracy art.10 sprawdź
ale ja to wiem
pytam konkretnie jankowska ?
przecież na to też są wyroki sądów sko i jestem ciekawe jej opinii
jasiak
VIP

Napisano: 17 lip 2017, 13:53

jankowska pisze:A już tak na koniec , dlaczego w innych MOPS wydają decyzję bez odwoływania sie do SKO? Przecież oni też " pracują" na obecnych przepisach?
kominikat ministerstwa
https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wsz ... miany.html
nawet z dziś
W Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej prowadzone są obecnie analizy możliwych do wprowadzenia zmian w systemie wsparcia osób niepełnosprawnych, ich rodzin oraz opiekunów osób niepełnosprawnych.

Rozpatrywane są wszystkie propozycje rozwiązań, szczególnie te, zgłaszane przez środowiska skupiające osoby niepełnosprawne oraz opiekunów osób niepełnosprawnych. Należy do nich postulat zniesienia dysproporcji w wysokości świadczeń dla opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych i opiekunów osób niepełnosprawnych od dzieciństwa.

Te propozycje, a także kwestia niezrealizowanego przez rząd poprzedniej kadencji wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 21 października 2014 r. sygn. akt K 38/13, są głównym przedmiotem prac międzyresortowego Zespołu do spraw Opracowania Rozwiązań w zakresie Poprawy Sytuacji Osób Niepełnosprawnych i Członków ich Rodzin, który został powołany przez premier Beatę Szydło zarządzeniem Prezesa Rady Ministrów nr 89 z 29 sierpnia 2016 r.

nadal nie masz żadnych wątpliwości ?
jasiak
VIP

Strona 3 z 5    [ Posty: 45 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x