osoby uczące się od 18 roku zycia zmiana szkoły

Wybrane tematy:
Dobry Start jednak do ZUS co z zakupionymi licencjami koniec Dobrego Startu upomnienie
ODPOWIEDZ
słonecznik
Stażysta
Zajmuję się: św,ps
Kontakt:

osoby uczące się od 18 roku zycia zmiana szkoły

Post autor: słonecznik »

Witam. Mam pytanie. Jeśli osoba , która ma 16, 17, 18, 19 lub 20 lat i zmieniła szkołę tj. nie ma ciągłości w jednej szkole np. ma 18 lat była w zawodówce teraz zmieniła szkołę i idzie do technikum to czy jej normalnie przyznajemy 300 plus. Wydaje mi się , że w projekcie rozporządzenia było, że musi być ciągłość tej samej szkoły, ale teraz w rozporządzeniu tego nie ma. Czyli przyznajemy bez względu, że szkoła była zmieniana. Chcę się upewnić . Proszę o odpowiedzi . :?: :roll:
cojote
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: osoby uczące się od 18 roku zycia zmiana szkoły

Post autor: cojote »

mam taki sam problem dziewczyna w lipcu skończyła 18 lat chodziła do liceum do 2 klasy teraz przeniosła się do liceum dla dorosłych w trybie stacjonarnym do 1 klasy będzie przysługiwało świadczenie dobry start.
Idź przed siebie, zos­taw cienie. :D
magda33
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: magda33 »

czy ktoś zna odpowiedź na pytanie zadane przez słonecznik ?
sanna
Referent
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

Post autor: sanna »

no przecież normalnie przyznajecie jak idzie od września do szkoły. A ciągłość była w projekcie. Obowiązuje nas rozporządzenie.
Grzegorz_I
Stażysta
Zajmuję się: Piecza zastępcza
Kontakt:

Post autor: Grzegorz_I »

cojote pisze:mam taki sam problem dziewczyna w lipcu skończyła 18 lat chodziła do liceum do 2 klasy teraz przeniosła się do liceum dla dorosłych w trybie stacjonarnym do 1 klasy będzie przysługiwało świadczenie dobry start.
A nie jest tak, że jej nie będzie przysługiwało świadczenie.
Wg. rozporządzenia szkołą jest:
"szkole - oznacza to szkołę podstawową, dotychczasowe gimnazjum, szkołę ponadpodstawową i dotychczasową szkołę ponadgimnazjalną, z wyjątkiem szkoły policealnej i szkoły dla dorosłych, szkołę artystyczną, w której jest realizowany obowiązek szkolny lub nauki, a także młodzieżowy ośrodek socjoterapii, specjalny ośrodek szkolno-wychowawczy, specjalny ośrodek wychowawczy, ośrodek rewalidacyjno-wychowawczy".
czyli szkołą wg powyższej definicji nie jest liceum dla dorosłych i świadczenie nie przysługuje
Awatar użytkownika
Niebezpieczna
Stażysta
Zajmuję się: SW
Kontakt:

Post autor: Niebezpieczna »

Wczoraj byłam na szkoleniu u Mazurkiewicza i mówił, że zmiana szkoły nas nie interesuje ważne że dziecko idzie do szkoły. Nawet jak osoba pełnoletnia miała rok przerwy w nauce i idzie do szkoły ale nie dla dorosłych to tez jej się należy.
ODPOWIEDZ