Witam - mam pytanie do osób prowadzących księgowość w SIGID. Jak sprawdzić, kiedy faktycznie został zamknięty rok - wiem że kontrole z RIO teraz i to sprawdzają, korzystając z usług informatyków. Mam wydruki z prawidłowymi datami ale nie wiem jak w programie to sprawdzić - kiedy faktycznie nastąpiło zamknięcie. Bardzo proszę o informację.
Na wydruku dziennika zawsze jest aktualna data wydruku ( i tutaj mogę sobie manewrować i ustawiać dowolnie) a wiem że w systemie jest data faktycznego zamknięcia i której nie mam możliwości zmienić. Chodzi mi właśnie o tę datę - jak podejrzeć kiedy faktycznie ostatecznie zamknęłam rok.
Data faktycznego zamknięcia jest niewidoczna na dokumencie - jest to data w systemie, którą może sprawdzić tylko informatyk w porozumieniu z SIGID. Myślałam, że ktoś już to przerabiał i mi pomoże bo kontroli z RIO już przeżyłam troszeczkę ale nigdy tego nie sprawdzali. Teraz wiem, że są na tyle dokładni , że starają się dotrzeć i do tej daty - faktycznego zamknięcia ROKU.
w sigidzie musisz napewno zamknąć rok najpóźniej do 10.04 ze względu na to że musisz zrobić sprawozdania kwartalne za marzec i jak nie zamkniesz do tej daty to będzie brak zobowiazań z roku poprzedniego które przechodzą na rok bieżacy, a na pewno w tym programie nie sprawdzisz kiedy dokładnie zamknełas rok gdyż nie ma wdruków z zamknięca