Oświadczenia dla całej rodziny? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 gru 2023, 12:25

Witam, czy oświadczenia dajecie dla całej rodziny (oświadczeń tyle ile jest osób dorosłych w rodzinie) czy tylko wnioskodawca oświadcza? Oświadczenia członkowie rodziny piszą przy Was czy wnioskodawca je dostarcza z niezbędnymi dokumentami?
Nataliaxxx
Stażysta
Od: 13 lip 2023, 9:58
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 04 gru 2023, 13:03

Nataliaxxx pisze:
04 gru 2023, 12:25
Witam, czy oświadczenia dajecie dla całej rodziny (oświadczeń tyle ile jest osób dorosłych w rodzinie) czy tylko wnioskodawca oświadcza? Oświadczenia członkowie rodziny piszą przy Was czy wnioskodawca je dostarcza z niezbędnymi dokumentami?
Rozumiem, że chodzi o oświadczenie o dochodach rodziny? U nas wnioskodawca składa jedno oświadczenie, ale dołącza zaświadczenia np z zakładów pracy czy decyzje np z renty, emerytury, zależy kto jakie dochody ma w rodzinie. Absolutnie nie przychodzą całe rodziny żeby składać oświadczenia :)
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 04 gru 2023, 14:39

oświadczenia o stanie majątkowym wnioskodawcy i wszystkich dorosłych członków gospodarstwa domowego składa sie tylko podczas przeprowadzanego wywiadu srodowiskowego w miejscu zamieszkania wnioskodwcy. Natomiast oświadczenie , jeżeli są jakieś dodatkowe, różnie w gminach bywa :) przy składaniu wniosku o dodatek mieszkaniowy podpisuje wnioskodawca..deklaracja o dochodach gospodarstwa jest oświadczeniem i podpisuje pod odpowiedzialnością karną. wszelkie zaświadczenia lub decyzje przynosi wioskodawca i to wystarczy :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 05 gru 2023, 12:57

Mam takie oświadczenie, że trzeba napisać z kim się gospodaruje z czego utrzymuje itd i do teraz jeżeli8 było 2 dorosłych to dawałam dwa egzemplarze i np małżonek wnioskodawcy także musiał to wypełnić. Czyli to wypełnia tylko wnioskodawca?
Nataliaxxx
Stażysta

Napisano: 05 gru 2023, 13:20

Nataliaxxx pisze:
05 gru 2023, 12:57
Mam takie oświadczenie, że trzeba napisać z kim się gospodaruje z czego utrzymuje itd i do teraz jeżeli8 było 2 dorosłych to dawałam dwa egzemplarze i np małżonek wnioskodawcy także musiał to wypełnić. Czyli to wypełnia tylko wnioskodawca?
a w jakim celu takie oświadczenie dodatkowe ....jest deklaracja o dochodach gospodarstwa domowego, której treść wynika z ustawy o dodatkach mieszkaniowych art 7 ust 1d
wnioskodawca oświadcza, że gospodarstwo domowe składa się z osób...i wypisuje osoby z nim gospodarujące, jest też druga strona gdzie wpisuje z jakich dochodów się utrzymuje...miejsce pracy lub nauki, źródło dochodu i wysokość dochodów...po co więc to samo oświadczać na jakimś innym oświadczeniu?? :roll: deklarację wnioskodawca podpisuje pod odpowiedzialnością karną bo jest na niej pouczenie i to powinno wystarczyć, po co powielać jakieś papiery
VIP

Napisano: 05 gru 2023, 13:37

:-) pisze:
05 gru 2023, 13:20
Nataliaxxx pisze:
a w jakim celu takie oświadczenie dodatkowe ....jest deklaracja o dochodach gospodarstwa domowego, której treść wynika z ustawy o dodatkach mieszkaniowych art 7 ust 1d
wnioskodawca oświadcza, że gospodarstwo domowe składa się z osób...i wypisuje osoby z nim gospodarujące, jest też druga strona gdzie wpisuje z jakich dochodów się utrzymuje...miejsce pracy lub nauki, źródło dochodu i wysokość dochodów...po co więc to samo oświadczać na jakimś innym oświadczeniu?? :roll: deklarację wnioskodawca podpisuje pod odpowiedzialnością karną bo jest na niej pouczenie i to powinno wystarczyć, po co powielać jakieś papiery
Rozumiem, przejęłam stanowisko DM z którym nigdy nie miałam styczności po 3 osobach, które krótko pracowały i troszkę na mieszkały dlatego dochodzę do wszystkiego powoli że tak powiem. Dziękuję pięknie za pomoc!
Nataliaxxx
Stażysta

Napisano: 05 gru 2023, 13:53

Nataliaxxx pisze:
05 gru 2023, 13:37
:-) pisze:
05 gru 2023, 13:20
Nataliaxxx pisze:
Rozumiem, przejęłam stanowisko DM z którym nigdy nie miałam styczności po 3 osobach, które krótko pracowały i troszkę na mieszkały dlatego dochodzę do wszystkiego powoli że tak powiem. Dziękuję pięknie za pomoc!
jest wniosek o dodatek mieszkaniowy i deklaracja...wzory tych dokumentów na podstawie art 7 ust 1c i 1d należało uchwalić zgodnie z art 7 ust 1e. te dokumenty są podpisywane przez wnioskodawcę pod odpowiedzialnością karną. Ewentualnie do wniosku i deklarcaji bierzesz jeszcze zaświadczenia o dochodach bądź inne np kopie decyzji o rencie, emeryturze, lub zaświadczenie z zus-u krus-u ...nie ma raczej potrzeby zbierać dodatkowych oświadczeń...no chyba że taki druki są razem uchwalone przez radę gminy razem z wnioskiem i deklaracją....ale to sama wiesz jak jest u Ciebie
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x