Oświadczenie pełnoletniego ucznia - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 22 sie 2016, 18:51

Złożyłem podanie o dodatek. W rodzinie jest pełnoletni syn. Dostarczyłem zaświadczenie ze szkoły, ze jest uczniem. Urzędniczka żąda jeszcze oświadczenia syna na piśmie, ze nie pracuje. Oświadczenie owo ma napisać przy niej - nie może tego uczynić w domu. Czy takie oświadczenie jest w ogóle konieczne w opisanej sytuacji i czy musi być pisane koniecznie przy urzędniczce? Jeśli odmówię tego oświadczenia (bo wydaje mi się to nielogiczne), czy urzędniczka powoła się na konkretny przepis żądając niego? Czy mógłbym go gdzieś przeczytać?
Jędrzej

Napisano: 23 sie 2016, 8:48

Moim zdaniem urzędniczka przesadza. Po pierwsze fakt, że ktoś „nie pracuje” niewiele do sprawy wnosi, raczej nic. Przy dodatkach mieszkaniowych chodzi o rozliczenie dochodów, a nie czym kto się zajmuje. Po drugie syn nie jest stroną postępowania, jednocześnie nie znam przepisu dającego podstawę do opisanych działań. Powinno wystarczyć wyjaśnienie wnioskodawcy, więcej powiem: sam wniosek wraz z deklaracją bez wyjaśnień czy dodatkowych oświadczeń.
Trzeba rozmawiać i przekonywać. W ostateczności wnioskodawca ma poważne narzędzie: odwołanie od decyzji do kolegium odwoławczego.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 23 sie 2016, 9:16

Część urzędników jest dość skrupulatna i wymaga dokumentacji odnoszącej się do dochodów bądź ich braku wobec wszystkich pełnoletnich członków rodziny. Pełnoletni uczeń, zwłaszcza w okresie wakacyjnym, mógł pracować, osiągać dochód. Osobiście wolę urzędników skrupulatnych, niż takich, którzy na wszystko, za przeproszeniem, leją z góry. :) Zwłaszcza, że w tym przypadku chodziłoby raptem o 5 minut pisania oświadczenia przez syna, więc chyba nie jest to jakimś absurdalnym wymogiem "tej wrednej baby z dodatków". ;)
Ale owszem, bez tej deklaracji syna też będzie dobrze.

Motto na dziś: "Baba z dodatków - też człowiek".
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 23 sie 2016, 9:34

Pracownik dodatków po prostu podejrzewa że członek gospodarstwa nie zamieszkuje w tym mieszkaniu. Jeżeli syn zamieszkuje to niech złoży to oświadczenie. Jeżeli jednak tego nie zrobi (bo np nie zamieszkuje, wyjechał, nie chce mu się) to pracownik dodatków prawdopodobnie przeprowadzi wywiad środowiskowy (ja bym tak zrobił) podczas którego i tak poprosi o złożenie przy nim oświadczenia przez syna. Odmowa złożenia takiego oświadczenia równa się oczywiście z odmową przyznania dodatku zgodnie z art.7 pkt 4 naszej ustawy.
ProfesorZwyczajny

Napisano: 23 sie 2016, 11:22

Nie, pracownik nie podejrzewa, ze syn nie zamiesskuje w tym lokalu, bo nie ma do tego zadnych podstaw. Pracownik oświadczył, że jeśli syn nie zglosi się i nie napisze tego oświadczenia, to wnioskodawca (ojciec) dostanie na pismie taką prośbę wraz z podstawą prawną. A ponoć taka podstawa nie istnieje, więc dlatego zapytałem, czy może Państwo znają taką podstawę.Nie chodzi o 5 minut, chodzi o przestrzeganie przepisów. Dlaczego mam coś robić, bo urzędnik ma takie widzimisię? I o to mi chodzi.
Jędrzej

Napisano: 23 sie 2016, 11:24

A czy w Dodatkach pracownik nie może jakoś sam sprawdzić, czy ten uczeń nie pracował? Bo może pracownik podejrzewa, ze własnie pracował. Czy nie może urząd do Urzędu Skarbowego wystosować pismo?
Vulcana

Napisano: 24 sie 2016, 12:11

Jędrzej pisze: jeśli syn nie zglosi się i nie napisze tego oświadczenia, to wnioskodawca (ojciec) dostanie na pismie taką prośbę wraz z podstawą prawną.
Ja chętnie zapoznam się z taką podstawą. 8-)
Jednocześnie powstrzymuję się z krytyką poszczególnych wypowiedzi innych, choć do wielu mam wątpliwości. Jedynie przypomnę, że (moim zdaniem) z przepisów generalnie wynika co następuje:
— wniosek ma być w miarę możności kompletny
— sposób „skompletowania” (wypełnienia) wynika wprost z przepisów, które są jawne i urząd (urzędnik) nie może nic ekstra zmyślać
— wniosek ma być dostarczony do urzędu gminy
— wbrew powszechnej praktyce nie istnieje obowiązek osobistego dostarczenia ani w ogóle obecności wnioskodawcy
— jeśli wniosek nie odpowiada przepisom, to gmina ma prawo pisemnie wezwać do uzupełnienia
— gmina ma prawo zażądać w szczególności dokumentów potwierdzających wysokość dochodów zawartych w deklaracji
— dodatkowo gmina ma prawo w każdym przypadku przeprowadzić wywiad środowiskowy w mieszkaniu, a także zażądać od każdego z członków oświadczenia majątkowego
— obecność wszystkich nie jest obowiązkowa, co najwyżej wnioskodawcy.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x