no dokładnie rozporządzenie mówi że od stycznia do grudnia? to czemu wszyscy piszecie że od kwietnia do grudnia?
ja w swoich dec. napisałam ze od stycznia do grudnia a w dalszej częci że pomoc za styczeń - marzec została już wypłacona na podstawie dec. nr ...... z dnia ..... .
oto mój wzór decyzji na 200 zł co wy na to?
Re: oto mój wzór decyzji na 200 zł co wy na to?
Pola - podziel się
bo mnie ogarnęło jakieś ABC (Absolutny Brak Czegokolwiek)

UZASADNIENIE
W dniu 17 marca 2014 r. weszło w życie Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia
12 marca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków
realizacji rządowego programu wspierania osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego (Dz. U. z 2014 r. poz. 320).
Na podstawie w/w rozporządzenia „ Prawo do pomocy przysługuje osobom
mającym ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego za poszczególne miesiące od stycznia
do grudnia 2014 r., przyznane na podstawie art. 17 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r.
o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r. poz. 145) …”.
Pomoc finansowa od stycznia do marca 2014 r. została już wypłacona na podstawie
decyzji Nr OPS.XXXXXXX z dnia 2014-01-15. Kolejne wypłaty świadczeń, tj. od kwietnia
do grudnia 2014 r. następować będą w terminie wypłaty świadczenia pielęgnacyjnego.
Pomoc finansowa przysługuje w wysokości 200,00 zł miesięcznie i jest przyznawana niezależnie od dochodu.
Na podstawie posiadanych dokumentów ustalono, że decyzją Nr OPS.XXXXXX
z dnia 2013-07-01 ma Pani przyznane prawo do świadczenia pielęgnacyjnego w związku
z opieką nad niepełnosprawną córką: XXXXXX
Mając na uwadze powołane wyżej przepisy prawa oraz okoliczności faktyczne postanowiono jak w sentencji.
W dniu 17 marca 2014 r. weszło w życie Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia
12 marca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków
realizacji rządowego programu wspierania osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego (Dz. U. z 2014 r. poz. 320).
Na podstawie w/w rozporządzenia „ Prawo do pomocy przysługuje osobom
mającym ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego za poszczególne miesiące od stycznia
do grudnia 2014 r., przyznane na podstawie art. 17 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r.
o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r. poz. 145) …”.
Pomoc finansowa od stycznia do marca 2014 r. została już wypłacona na podstawie
decyzji Nr OPS.XXXXXXX z dnia 2014-01-15. Kolejne wypłaty świadczeń, tj. od kwietnia
do grudnia 2014 r. następować będą w terminie wypłaty świadczenia pielęgnacyjnego.
Pomoc finansowa przysługuje w wysokości 200,00 zł miesięcznie i jest przyznawana niezależnie od dochodu.
Na podstawie posiadanych dokumentów ustalono, że decyzją Nr OPS.XXXXXX
z dnia 2013-07-01 ma Pani przyznane prawo do świadczenia pielęgnacyjnego w związku
z opieką nad niepełnosprawną córką: XXXXXX
Mając na uwadze powołane wyżej przepisy prawa oraz okoliczności faktyczne postanowiono jak w sentencji.
rozporządzenia z 17 marca nie ma tylko 2 paragrafy!!!
i w rozporzadzeniu jest mowa ze pomoc jest na okres od stycznia do grudnia, a nie od kwietnia
Dnia 24 grudnia 2013 roku Rada Ministrów przyjęła Uchwałę Nr 230 w sprawie ustanowienia rządowego programu wspierania osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego oraz Rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu wspierania osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego (Dz. U. z 2013r. poz. 1741). Powyższe Rozporządzenie określa szczegółowe warunki udzielenia pomocy finansowej, realizowanej w ramach rządowego programu wspierania osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego, zwanej dalej „pomocą”.
Zgodnie z § 2 do § 4 tego Rozporządzenia prawo do pomocy przysługuje osobom mającym ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego za poszczególne miesiące od stycznia do grudnia 2014r., przyznane na podstawie art. 17 ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013r. poz. 1456 ze zm.). Pomoc przysługuje w wysokości 200,00 zł miesięcznie i jest przyznawana niezależnie od dochodu. Pomoc wypłacana będzie w terminie wypłaty świadczenia pielęgnacyjnego, informacje o terminach wypłat będą zamieszczane na tablicach ogłoszeń w GOPS w Rybnie oraz w Urzędzie Gminy w Rybnie. Postępowanie w sprawie ustalenia prawa do pomocy wszczyna się z urzędu.
Dnia 01.04.2014r. tutejszy Organ wszczął postępowanie w sprawie ustalenia w/w pomocy finansowej. W toku postępowania ustalono, że Pani kk ma ustalone decyzją Nr kkkk z dnia 17.07.2013r. prawo do świadczenia pielęgnacyjnego na okres 2013-07-01 do bezterminowo.
W związku z powyższym Gminny Okkkkkkk stwierdza, że zostały spełnione warunki do przyznania pomocy finansowej realizowanej w ramach rządowego programu wspierania osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego, na okres od 01.04.2014r. do 31.12.2014r.
Z tych względów orzeczono jak w sentencji.
Nie lepiej byłoby tu decyzję zmieniającą zrobić?
POSTANAWIAM
zmienić decyzję nr z dnia w taki sposób, że przyznaję
....
POSTANAWIAM
zmienić decyzję nr z dnia w taki sposób, że przyznaję
....
a nie powinno być rozporządzenie Rady Ministrów z12 marca?
Oprócz oto mój wzór decyzji na 200 zł co wy na to? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dalej płacimy zasiłek pielegnacyjny?
do Tomka
zaprzeczenie ojcostwa
NPŚ W SPRAWOZDANIU
sygnity decyzje na 200,00zł
wyrok
uzyskanie dochodu z tyt. renty
czy mogłam wypłacić
ŚP czy SZO?
akcja charytatywna dla fanów rajdów samochodowych
czy może ktoś ma wzór wniosku
czy może ktoś ma wzór wniosku
ZMIANA 200 ZŁ
Działalność gospodarcza zawieszenie utrata?
200 od kwietnia
kinga