Pan składa wniosek po raz pierwszy (od miesiąca jest sam) - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 12 lut 2024, 13:32

Pan składa wniosek po raz pierwszy.
W akcie notarialnym ma dożywotnie korzystanie z lokalu (właścicielem jest siostrzenica).
Do 14 stycznia br mieszkał z mamą, ale zmarła. Utrzymywali się tylko z emerytury mamy bo sam nie pracuje i nie osiągnął wieku emerytalnego.
Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu. Czy o coś jeszcze mam poprosić.
Pierwszy raz mam taka sytuację i mimo, że wydaje się oczywista mam znowu jakieś "obiekcje".
mmartyna
Stażysta
Od: 09 sty 2023, 11:48
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 lut 2024, 13:35

mmartyna pisze:
12 lut 2024, 13:32
Pan składa wniosek po raz pierwszy.
W akcie notarialnym ma dożywotnie korzystanie z lokalu (właścicielem jest siostrzenica).
Do 14 stycznia br mieszkał z mamą, ale zmarła. Utrzymywali się tylko z emerytury mamy bo sam nie pracuje i nie osiągnął wieku emerytalnego.
Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu. Czy o coś jeszcze mam poprosić.
Pierwszy raz mam taka sytuację i mimo, że wydaje się oczywista mam znowu jakieś "obiekcje".
Moim zdaniem powinno brać się pod uwagę obecną sytuację na dzień składania wniosku, czyli wpisuje we wniosku że mieszka sam, po co te odcinki ?
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 12 lut 2024, 13:37

marzena123 pisze:Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu
Nie mozesz mieć nawet tego w aktach. Nie liczysz tego do dochodu.
Weź oświadczenie, ze do tej pory był na utrzymaniu matki, która zmarła w dniu ...
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 12 lut 2024, 14:02

Maxima pisze:
marzena123 pisze:Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu
Weź oświadczenie, ze do tej pory był na utrzymaniu matki, która zmarła w dniu ...
I w dochodzie wpisać mam 0zł obliczając dodatek? A jeżeli by żyła, to prosiłabym o odcinki i wtedy brała ten dochód pod uwagę?
mmartyna
Stażysta

Napisano: 12 lut 2024, 14:07

mmartyna pisze:
12 lut 2024, 14:02
Maxima pisze:
I w dochodzie wpisać mam 0zł obliczając dodatek? A jeżeli by żyła, to prosiłabym o odcinki i wtedy brała ten dochód pod uwagę?
Tak, wpisz dochód 0. Jakby matka żyła, to syn wpisałby ją do składu rodziny i wtedy można brać matki dochód. Na dzień dzisiejszy mieszka sam, wiec wpisuje tylko siebie. kwestia teraz tylko czy metrażem się "łapie".
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 12 lut 2024, 14:10

mmartyna pisze:
Maxima pisze:
Jak by żyła i utrzymują się ze wspólnego dochodu, wspólnie gospodarując to tak. Wtedy byś liczyła, ale w obecnej sytuacji wniosek jest na jedną osobę więc nie można uwzględnić dochodu innej. Zgadzam się z poprzednikami, oświadczenie a dochód 0.
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 12 lut 2024, 14:58

marzena123 pisze:
12 lut 2024, 14:07
mmartyna pisze:
Maxima pisze:
Tak, wpisz dochód 0. Jakby matka żyła, to syn wpisałby ją do składu rodziny i wtedy można brać matki dochód. Na dzień dzisiejszy mieszka sam, wiec wpisuje tylko siebie. kwestia teraz tylko czy metrażem się "łapie".
Z metrażem łapie się "na styk"
mmartyna
Stażysta

Napisano: 13 lut 2024, 9:32

mmartyna pisze:
Maxima pisze:
Tak. Wpisujesz dochód 0.
Tak. Jeśli żyłaby, to wpisana byłaby i ona i jej dochód.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 07 mar 2024, 9:32

Dodatek wyliczyłąm z dochodem 0zł, i w decyzji wpisuje też 0zł czy mam wpisać, że żyła mama i miała emeryturę a od stycznia Pan jest sam?
mmartyna
Stażysta

Napisano: 07 mar 2024, 9:51

mmartyna pisze:
07 mar 2024, 9:32
Dodatek wyliczyłąm z dochodem 0zł, i w decyzji wpisuje też 0zł czy mam wpisać, że żyła mama i miała emeryturę a od stycznia Pan jest sam?
wpisujesz dochód zero zł
bierzesz sytuację na dzień składania wniosku...Wnioskodawca jest sam i nie wpisujesz dochodu mamy, która zmarła
art.3 ust 3a. u.d.m.
Nie uwzględnia się dochodu osoby, która przebywa w instytucji, o której mowa w art. 2 ust. 3, albo wyprowadziła się z lokalu mieszkalnego albo zmarła przed dniem złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x