Różnica między deklaracją a ilością osb potwierdzonych przez zarządcę - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 lut 2024, 10:31

Pan X złożył wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego. Ma 5 osobową rodzinę wykazaną w deklaracji.

Spółdzielnia mieszkaniowa potwierdziła, że w gospodarstwie domowym znajdują się 4 osoby, a także wydatki na 4 osoby.

Wezwałam wnioskodawcę do wyjaśnienia rozbieżności między kwotą wydatków potwierdzonych przez zarządcę(SM), a ilością osób zamieszkujących dany lokal.

Pan X złożył oświadczenie, że "w spółdzielni widnieją tylko 4 osoby ponieważ on bywa w mieszkaniu tylko kilka dni w miesiącu i nie są odprowadzane za niego należności za nieczystości stałe".

Proszę o odpowiedzcie czy Panu X należy przyznać dodatek?
czy też wydać decyzję odmowną i najwyżej niech się odwoła do SKO.
KAMILA_P
Praktykant
Od: 17 sty 2024, 14:50
Zajmuję się: DODATKI MIESZKANIOWE

Napisano: 14 lut 2024, 11:17

W takich przypadkach musisz iść na wywiad i ustalić na nim kto faktycznie zamieszkuje w lokalu, bo bez tego SKO ci odpisze klasyczne ''do ponownego rozpatrzenia''.
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 14 lut 2024, 13:46

Tylko problem jest w tym, że ja nie jestem pracownikiem OPS-u tylko urzędnikiem w UM.
Co w tym przypadku??
KAMILA_P
Praktykant
Od: 17 sty 2024, 14:50
Zajmuję się: DODATKI MIESZKANIOWE

Napisano: 14 lut 2024, 13:51

Chyba i tak ci mogą zrobić upoważnienie do wywiadu, na podstawie ustawy o dm -
''4. Upoważniony przez organ, o którym mowa w ust. 1, pracownik
przeprowadzający wywiad środowiskowy może żądać od wnioskodawcy i innych
członków gospodarstwa domowego złożenia, pod rygorem odpowiedzialności karnej,
oświadczenia o stanie majątkowym, zawierającego w szczególności dane dotyczące
posiadanych:
1) ruchomości i nieruchomości;
2) zasobów pieniężnych.
Odmowa złożenia oświadczenia stanowi podstawę do wydania decyzji o odmowie
przyznania dodatku mieszkaniowego''
A organ to według ust. 1 - ''1. Dodatek mieszkaniowy przyznaje, na wniosek osoby uprawnionej do
dodatku mieszkaniowego, wójt, burmistrz lub prezydent miasta, w drodze decyzji
administracyjnej.''
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 16 lut 2024, 15:42

KAMILA_P pisze:
14 lut 2024, 10:31
Pan X złożył wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego. Ma 5 osobową rodzinę wykazaną w deklaracji.

Spółdzielnia mieszkaniowa potwierdziła, że w gospodarstwie domowym znajdują się 4 osoby, a także wydatki na 4 osoby.

Wezwałam wnioskodawcę do wyjaśnienia rozbieżności między kwotą wydatków potwierdzonych przez zarządcę(SM), a ilością osób zamieszkujących dany lokal.

Pan X złożył oświadczenie, że "w spółdzielni widnieją tylko 4 osoby ponieważ on bywa w mieszkaniu tylko kilka dni w miesiącu i nie są odprowadzane za niego należności za nieczystości stałe".

Proszę o odpowiedzcie czy Panu X należy przyznać dodatek?
czy też wydać decyzję odmowną i najwyżej niech się odwoła do SKO.

czy napisał dlaczego przebywa kilka dni w miesiącu? Jeżeli taką ma pracę...a jednak jego "centrum życiowe" jest w danym mieszkaniu na który składa wniosek...myślę, że dodatek należy przyznać...często do śmieci nie zgłaszają osoby gdy wyjeżdża gdzieś do pracy ...nie dasz dodatku bo? Bo za śmieci nie płaci? To bierzesz wydatki jakie potwierdza zarządca...a zarządca liczby osób już nie potwierdza

art. 7 ust 1c pkt 10 potwierdzenie informacji, o których mowa w pkt 2-5 oraz 7 i 9, przez zarządcę budynku albo inną osobę uprawnioną do pobierania należności za lokal mieszkalny.
pkt 8 mówi o liczbie osób w gospodarstwie domowym
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 19 lut 2024, 13:21

KAMILA_P pisze:
14 lut 2024, 13:46
Tylko problem jest w tym, że ja nie jestem pracownikiem OPS-u tylko urzędnikiem w UM.
Co w tym przypadku??
Na podstawie dziennika ustaw 22 maj 2013r. w sprawie sposobu przeprowadzania wywiadu środowiskowego, wzoru kwestionariusza wywiadu oraz oświadczenia o stanie majątkowym wnioskodawcy i innych członków gospodarstwa domowego, a także wzoru legitymacji upoważnionego do przeprowadzania wywiadu. Dz.U.2013.589

Na podstawie art. 7 ust. 15 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Wywiad środowiskowy, zwany dalej "wywiadem", przeprowadza się w miejscu zamieszkania wnioskodawcy.
2. Podczas wywiadu ustala się faktyczny stan majątkowy wnioskodawcy.
§ 2. Wzór kwestionariusza wywiadu stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§ 3. Wywiad przeprowadza pracownik upoważniony przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta, na podstawie legitymacji, której wzór stanowi załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 4. Wzór oświadczenia o stanie majątkowym wnioskodawcy stanowi załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§ 5. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.3)
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x