Pan składa wniosek po raz pierwszy (od miesiąca jest sam)
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Pan składa wniosek po raz pierwszy (od miesiąca jest sam)
Pan składa wniosek po raz pierwszy.
W akcie notarialnym ma dożywotnie korzystanie z lokalu (właścicielem jest siostrzenica).
Do 14 stycznia br mieszkał z mamą, ale zmarła. Utrzymywali się tylko z emerytury mamy bo sam nie pracuje i nie osiągnął wieku emerytalnego.
Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu. Czy o coś jeszcze mam poprosić.
Pierwszy raz mam taka sytuację i mimo, że wydaje się oczywista mam znowu jakieś "obiekcje".
W akcie notarialnym ma dożywotnie korzystanie z lokalu (właścicielem jest siostrzenica).
Do 14 stycznia br mieszkał z mamą, ale zmarła. Utrzymywali się tylko z emerytury mamy bo sam nie pracuje i nie osiągnął wieku emerytalnego.
Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu. Czy o coś jeszcze mam poprosić.
Pierwszy raz mam taka sytuację i mimo, że wydaje się oczywista mam znowu jakieś "obiekcje".
-
- Stażysta
- Zajmuję się: KDR, DM
- Kontakt:
Re: Pan składa wniosek po raz pierwszy (od miesiąca jest sam)
Moim zdaniem powinno brać się pod uwagę obecną sytuację na dzień składania wniosku, czyli wpisuje we wniosku że mieszka sam, po co te odcinki ?mmartyna pisze: 12 lut 2024, 13:32 Pan składa wniosek po raz pierwszy.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Nie mozesz mieć nawet tego w aktach. Nie liczysz tego do dochodu.marzena123 pisze:Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu
Weź oświadczenie, ze do tej pory był na utrzymaniu matki, która zmarła w dniu ...
-
- Stażysta
- Kontakt:
I w dochodzie wpisać mam 0zł obliczając dodatek? A jeżeli by żyła, to prosiłabym o odcinki i wtedy brała ten dochód pod uwagę?Maxima pisze:Nie mozesz mieć nawet tego w aktach. Nie liczysz tego do dochodu.marzena123 pisze:Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu
Weź oświadczenie, ze do tej pory był na utrzymaniu matki, która zmarła w dniu ...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: KDR, DM
- Kontakt:
Tak, wpisz dochód 0. Jakby matka żyła, to syn wpisałby ją do składu rodziny i wtedy można brać matki dochód. Na dzień dzisiejszy mieszka sam, wiec wpisuje tylko siebie. kwestia teraz tylko czy metrażem się "łapie".mmartyna pisze: 12 lut 2024, 14:02I w dochodzie wpisać mam 0zł obliczając dodatek? A jeżeli by żyła, to prosiłabym o odcinki i wtedy brała ten dochód pod uwagę?Maxima pisze:Nie mozesz mieć nawet tego w aktach. Nie liczysz tego do dochodu.marzena123 pisze:Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu
- Sophia
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST
- Kontakt:
Jak by żyła i utrzymują się ze wspólnego dochodu, wspólnie gospodarując to tak. Wtedy byś liczyła, ale w obecnej sytuacji wniosek jest na jedną osobę więc nie można uwzględnić dochodu innej. Zgadzam się z poprzednikami, oświadczenie a dochód 0.mmartyna pisze: 12 lut 2024, 14:02I w dochodzie wpisać mam 0zł obliczając dodatek? A jeżeli by żyła, to prosiłabym o odcinki i wtedy brała ten dochód pod uwagę?Maxima pisze:Nie mozesz mieć nawet tego w aktach. Nie liczysz tego do dochodu.marzena123 pisze:Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Z metrażem łapie się "na styk"marzena123 pisze: 12 lut 2024, 14:07Tak, wpisz dochód 0. Jakby matka żyła, to syn wpisałby ją do składu rodziny i wtedy można brać matki dochód. Na dzień dzisiejszy mieszka sam, wiec wpisuje tylko siebie. kwestia teraz tylko czy metrażem się "łapie".mmartyna pisze: 12 lut 2024, 14:02I w dochodzie wpisać mam 0zł obliczając dodatek? A jeżeli by żyła, to prosiłabym o odcinki i wtedy brała ten dochód pod uwagę?Maxima pisze:Nie mozesz mieć nawet tego w aktach. Nie liczysz tego do dochodu.marzena123 pisze:Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Tak. Wpisujesz dochód 0.mmartyna pisze: 12 lut 2024, 14:02I w dochodzie wpisać mam 0zł obliczając dodatek? A jeżeli by żyła, to prosiłabym o odcinki i wtedy brała ten dochód pod uwagę?Maxima pisze:Nie mozesz mieć nawet tego w aktach. Nie liczysz tego do dochodu.marzena123 pisze:Poprosiłam, żeby przyniósł odcinki z trzech ostatnich emerytur mamy i akt zgonu
Tak. Jeśli żyłaby, to wpisana byłaby i ona i jej dochód.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dodatek wyliczyłąm z dochodem 0zł, i w decyzji wpisuje też 0zł czy mam wpisać, że żyła mama i miała emeryturę a od stycznia Pan jest sam?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
wpisujesz dochód zero złmmartyna pisze: 07 mar 2024, 9:32 Dodatek wyliczyłąm z dochodem 0zł, i w decyzji wpisuje też 0zł czy mam wpisać, że żyła mama i miała emeryturę a od stycznia Pan jest sam?
bierzesz sytuację na dzień składania wniosku...Wnioskodawca jest sam i nie wpisujesz dochodu mamy, która zmarła
art.3 ust 3a. u.d.m.
Nie uwzględnia się dochodu osoby, która przebywa w instytucji, o której mowa w art. 2 ust. 3, albo wyprowadziła się z lokalu mieszkalnego albo zmarła przed dniem złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego.
Oprócz Pan składa wniosek po raz pierwszy (od miesiąca jest sam) - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
wniosek o udostępnienie danych z rejestru pesel i rejestru mieszkańców
Świadczenie z FA
Dodatek mieszkaniowy dla osoby prywatnej
Kryterium
Różnica między deklaracją a ilością osb potwierdzonych przez zarządcę
Dodatek pielęgnacyjny a doddatek mieszkaniowy
co zrobić
Dochody zagraniczne
właściciel lokalu
Pomóżcie z obliczeniach...
Brak Zarządcy
umowa użyczenia z gminą