Pani Tomku - sygnity - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 sty 2016, 14:03

Jak system i ministerstwo podchodzi do wypłaconego już dodatku z tyt. rozp. roku szkolnego, ale nie z uwagi na fakt zaprzestania nauki od IX, lecz po doliczeniu dochodu uzyskanego kobieta całkowicie straci prawo do świadczeń. W I 2016 r. mechanizmem 1 za 1 wypłaciłam rozp. roku 8,33 w II 2016 też będzie się należało, ale od III z uwagi na dochód uzyskany i przekroczenie kryterium dochodowego muszę uchylić wszystkie świadczenia. Co zatem z wypłaconym dodatkiem z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego? Jest to troszkę inna sytuacja niż ta o której czytałam na forach, że kobieta we wrześniu informuje organ, iż dziecko zaprzestało nauki????
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2016, 14:26

Ustawa mówi tylko tyle:

7. W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych lub obniżenie ich wysokości, świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został uzyskany.

W związku z tym wydaje się, że należy zażądać zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w wysokości kwoty przyznanego dodatku oraz różnicy kwot z pozostałych świadczeń, na które wpłynął ten dodatek, ponieważ została wypłacona część świadczenia, które nigdy nie było należne... ale nie jesteśmy prawnikami, więc proszę to potraktować tylko jako naszą opinię
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 28 sty 2016, 14:30

Co??????
MDMM

Napisano: 28 sty 2016, 14:31

tak w ogóle to przepraszam, miało być "Panie" nie dopisałam "e"
Kurcze troszkę to nie w porządku z tym zwrotem, ma Pan rację, że świadczenie te się nie należało a zostało przyznane ale ona uczciwie zgłosiła dochód. Masakra
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2016, 14:43

Tak, też tak uważam, dlatego zastrzegłem że najlepiej poradzić się prawnika jakiegoś. My tylko piszemy oprogramowanie.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem