Jak system i ministerstwo podchodzi do wypłaconego już dodatku z tyt. rozp. roku szkolnego, ale nie z uwagi na fakt zaprzestania nauki od IX, lecz po doliczeniu dochodu uzyskanego kobieta całkowicie straci prawo do świadczeń. W I 2016 r. mechanizmem 1 za 1 wypłaciłam rozp. roku 8,33 w II 2016 też będzie się należało, ale od III z uwagi na dochód uzyskany i przekroczenie kryterium dochodowego muszę uchylić wszystkie świadczenia. Co zatem z wypłaconym dodatkiem z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego? Jest to troszkę inna sytuacja niż ta o której czytałam na forach, że kobieta we wrześniu informuje organ, iż dziecko zaprzestało nauki????
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
7. W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych lub obniżenie ich wysokości, świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został uzyskany.
W związku z tym wydaje się, że należy zażądać zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w wysokości kwoty przyznanego dodatku oraz różnicy kwot z pozostałych świadczeń, na które wpłynął ten dodatek, ponieważ została wypłacona część świadczenia, które nigdy nie było należne... ale nie jesteśmy prawnikami, więc proszę to potraktować tylko jako naszą opinię
tak w ogóle to przepraszam, miało być "Panie" nie dopisałam "e"
Kurcze troszkę to nie w porządku z tym zwrotem, ma Pan rację, że świadczenie te się nie należało a zostało przyznane ale ona uczciwie zgłosiła dochód. Masakra
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”