SZO a art. 5 ust. 3 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 sty 2016, 14:49

Witam. Pracuje na programie Amazis. Mam taki przypadek.
Kobieta pobiera na syna SZO. Jeden z członków rodziny podjął pracę. Przeliczyłam dochód rodziny. Dochód na jednego członka rodziny wyniósł 842,73 zł. W ramach ścisłości kryterium 764,00 zł. W uzasadnieniu czytam:

"Miesięczny łączny dochód rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki w przeliczeniu na osobę w rodzinie, wynoszący 842,73 zł, przekracza kwotę progową 764,00 zł o 78,73 zł, ponieważ jest to kwota mniejsza bądź równa kwocie najniższego zasiłku rodzinnego, wynoszącej 89,00 zł, specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym (art.16a ust.3 Ustawy)".

Czy ten artykuł 5 ust. 3 nadal obowiązuje bo zbaraniałam. Proszę o wypowiedź.
Akacja@@@@

Napisano: 28 sty 2016, 14:59

Akacja@@@@ pisze:Witam. Pracuje na programie Amazis. Mam taki przypadek.
Kobieta pobiera na syna SZO. Jeden z członków rodziny podjął pracę. Przeliczyłam dochód rodziny. Dochód na jednego członka rodziny wyniósł 842,73 zł. W ramach ścisłości kryterium 764,00 zł. W uzasadnieniu czytam:

"Miesięczny łączny dochód rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki w przeliczeniu na osobę w rodzinie, wynoszący 842,73 zł, przekracza kwotę progową 764,00 zł o 78,73 zł, ponieważ jest to kwota mniejsza bądź równa kwocie najniższego zasiłku rodzinnego, wynoszącej 89,00 zł, specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym (art.16a ust.3 Ustawy)".

Czy ten artykuł 5 ust. 3 nadal obowiązuje bo zbaraniałam. Proszę o wypowiedź.

tak, obowiązuje
nowa77777

Napisano: 28 sty 2016, 15:12

Dziękuje bardzo.
Akacja@@@

Napisano: 29 lis 2016, 12:45

Po zmianach kwietniowych nastąpiły tu jakieś zmiany?? Przekroczenie mieści się w kwocie 95 zł, a Sygnity daje odmowę.
Wcześniej prawo do SZO było tylko na październik 2016 z zerowym dochodem- listy wypłat potwierdzone, decyzja doręczona.
Na nowy okres zasiłkowy 2016/2017 mamy uzysk w postaci renty. Jest lekkie przekroczenie. Skoro w poprzednim okresie łapali się normalnie z dochodów, więc teraz bez problemu powinno wejść z art. 5 ust. 3.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x