Dlaczego jest takie parcie na Domy Pomocy Społecznej.
W kraju, województwach, powiatach powstają Rodzinne Domy Opieki gdzie są zatrudniane pielęgniarki, lekarze rodzinni przyjeżdżają na wizyty domowe, opieka wcale nie gorsza niż w Państwowych Domach a i ceny porównywalne a nawet czasami niższe niż w molochach. A pobyt w gronie 5-8 osób osobą starszym jest bardziej wskazany niż 40-80 na dwóch pietrach.
Rozumiem,że osoby ciężko chore, które potrzebują specjalistycznej opieki to owszem powinny być pod taką opieką, ale nie ze względu na starość, każdy z nas w rodzinie ma kogoś z różnymi chorobami lub na wózku i takie domy są chyba bardziej odpowiednie dla nich. Dojazd rodziny do osoby starszej w takim domu to teraz chyba nie problem bo 100-200- czy nawet 300 km to niewiele w porównaniu z samopoczuciem mamy czy taty lub babci czy dziadka.
A może ja jestem nie z tej bajki.
parcie na dps
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: parcie na dps
Tak Kasiu masz rację gminy dopłacają ale są już u nas miasta gdzie gminy dopłacają do rodzinnych domów ale takich gmin jest ciągle mało. Nie wiem czego się boją.
Re: parcie na dps
wszystkie tzw. ngo, to krwiożercze hieny, nastawione na zysk, tam nie ma tego co jest w \"zwykłych\" instytucjach opieki długoterminowej, mówię, a jak mówię to wiem....
Oprócz parcie na dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
opłata za pobyt w dps
skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS
DPS_właściwość gminy_przyznanie pomocy celowej
odpłatność a nieobecność
ZOL dla Dzieci i Młodzieży w Rzeszowie
wnuk a dps
pochówek zasiłkowca
ZOL
Rodzinne domy pomocy
Dom Opieki Dla Osób Starszych
szkolenie 18 styczeń 2011 Koszalin-pomoc społeczna
wywiad środowiskowy - skierowanie do dps