PCPR czy GOP
PCPR czy GOP
Pracuje w GOPS. Otrzymałam pismo z PCPR aby ustalić odpłatność za pobyt dziecka w pieczy zastępczej od rodzica biologicznego. Według mnie to PCPR-y mają to w obowiązkach a nie GOPSy. PCPR tłumaczy się iż rodzina biologiczna mieszka na terenie gminy. Proszę o pomoc . Kto tak naprawdę ma się tym zająć.
Re: PCPR czy GOP
ustalenie odpłatności za pobyt dziecka w pieczy to zadanie pcpr. pcpr może zwrócić się do innych jednostek o pomoc, kiedy miejsce zamieszkania rodzica biologicznego znajduje się poza powiatem właściwym dla tegoż pcpr-u. nie zwraca się on jędnak o ustalenie odpłatności, tylko o ustalenie sytuacji materialno bytowej rodzica, co jest różnicą.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A jak dla mnie, chociaż wykonuję zadania PCPR-u, to wykroczenie poza kompetencje. Ustalenie sytuacji należy do PCPR i w związku z tym może gromadzić różne informacje ale nie przenosić tego obowiązku na OPS.
Kasia
prawda. jeżeli biologiczny mieszka poza naszym powiatem, kierujemy prośbę o ustalenie jego syt. do tamtejszego pcpr-u, a nie ops-u.
do Kasi - no i właśnie PCPR-y gromadzą informacje właśnie od m.in. GOPS-ów.., ale my prosimy tylko o podanie sytuacji zdrowotnej i finansowej rodziny naturalnej dziecka.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ok. Te informacje możesz od OPS uzyskać, jeśli jest to jego klient i są w posiadaniu OPS. Ale nie można prosić o przeprowadzenie analizy lub przeprowadzenie wywiadu albo o ustalenie sytuacji jeśli OPS nie pracuje z tą osobą/rodziną.
Kasia
Ok. To odpisują, że nie pracują, ja wtedy piszę jeszcze do właściwego urzędu pracy i jeśli nie jest tam zarejestrowany to wystawiam na pełna odpłatność..
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ludzie, gmina ma obowiązek pracy z biologicznym, sporządzanie planu pomocy....
OPS robią biologicznych
OPS robią biologicznych
PCPR obecnie nie musi mieć pracownika socjalnego.
Jak pisze poprzedniczka to gmina ma obowiązek pracy z rodziną biologiczną, nawet na terenie własnego powiatu informacje o sytuacji materialnej i zdrowotnej robią GOPS.
Jak pisze poprzedniczka to gmina ma obowiązek pracy z rodziną biologiczną, nawet na terenie własnego powiatu informacje o sytuacji materialnej i zdrowotnej robią GOPS.
Oprócz PCPR czy GOP - Stare tematy przeczytaj również:
portal o ustawie o wspieraniu rodziny
efs
odpłatność biologicznych
bariery architekt.
odpłatność biologicznego a pobierane przez nieg zasiłki z pomocy społ.
dzieci do rodziny zastepczej
Jak to bęzie w 2014 r.? Zwolnienia dla pracowników zatrudnionych przez EFS?
skad jestesmy
Nowa podstawa ustalenia wysokości dla osób usamodzielnianych
usamodzielnienie wychowanka rodziny zastępczej na starych zasadach
odpłatność rodziców biologicznych
AS MODUL I
Decyzje kierujące do mieszkań chroninych
UMOWA - SZKOLENIA
odpłatność pełnoletnich
AS- pytanie techniczne