Pelet a Kominek - rozbieżność zapisów ustawy a CEEB
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Pelet a Kominek - rozbieżność zapisów ustawy a CEEB
Czy ktoś może jeszcze zauważył, że w ustawi mamy zapis:
3000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe zasilany peletem drzewnym lub innym rodzajem biomasy, z wyłączeniem drewna kawałkowego
1000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia albo piec kaflowy, zasilane drewnem kawałkowym;
Zaś z wniosków i zapisów CEEB wynika, iż ludzie wnioskują o dodatek na opalanie peletem w kominku czy piecokuchni.
Ktoś już to rozważał?
3000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe zasilany peletem drzewnym lub innym rodzajem biomasy, z wyłączeniem drewna kawałkowego
1000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia albo piec kaflowy, zasilane drewnem kawałkowym;
Zaś z wniosków i zapisów CEEB wynika, iż ludzie wnioskują o dodatek na opalanie peletem w kominku czy piecokuchni.
Ktoś już to rozważał?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Pelet a Kominek - rozbieżność zapisów ustawy a CEEB
było już na forum kilka razy
na pelet w kominku / kozie po prostu nie przysługuje
na pelet w kominku / kozie po prostu nie przysługuje

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ominąłem bo się nie skupialiśmy na tym.Tom. pisze: 18 paź 2022, 14:42 było już na forum kilka razy
na pelet w kominku / kozie po prostu nie przysługuje![]()
Jakaś wytyczna czy odpowiedź z ministerstwa/szkolenia?
Dajesz odmowy czy wzywacie do korekty opalanie w kozie drewnem kawałkowym (jeśli jest w CEEB)?
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
przepis ustawy - tu nie ma co wytyczać czy kombinować, zapis prosty jak konstrukcja cepa
jeszcze nie robimy bo czekamy na budżet ale jak dla mnie to odmowa bezdyskusyjna
jeszcze nie robimy bo czekamy na budżet ale jak dla mnie to odmowa bezdyskusyjna
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/PS/FA
- Kontakt:
Też mamy taki przypadek i damy odmowę. Pozdrawiam 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
U nas piecokuchnia na biomase.... Tez do odmowy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR, FA,DM, DO
- Kontakt:
Jakie przepisy ustawy mówią, że nie należy się na pelet drzewny w kominku? Bardzo proszę o poradę? Nie każdy musi znać się na wszystkim. Przeszłam 20 stron wstecz i nie mogę znaleźć żadnej podstwy prawnej. Zwłaszcza, że w deklaracji przy kominkach i kozach itp. nie trzeba pisać czym się pali tylko przy kotłach na paliwo stałe jest taki obowiązek.
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
ust. 11
widzisz gdzieś kominek opalany pelletem?Dodatek dla gospodarstwa domowego wynosi:
1) 3000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe zasilany peletem drzewnym lub innym rodzajem biomasy, z wyłączeniem drewna kawałkowego;
2) 1000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia albo piec kaflowy, zasilane drewnem kawałkowym;
3) 500 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł gazowy zasilany skroplonym gazem LPG;
4) 2000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł olejowy.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/DW
- Kontakt:
A co z tym:

Bo ten art 24 a art 11 mówią co innego i u nas teraz dyskutują... a przecież nawet system nie puszcza dalej jak się kominek i pelet zaznaczy, bo mówi, że niewłaściwe paliwo i źródło ciepła. Dla mnie jasne, ale jak wytłumaczyć nieprzekonanym...Zgodnie z art. 24 ustawy:
1. Dodatek dla gospodarstw domowych przysługuje osobie w gospodarstwie domowym, w przypadku gdy głównym źródłem ciepła gospodarstwa domowego jest:
1) kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia albo piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane peletem drzewnym, drewnem kawałkowym lub innym rodzajem biomasy, albo
2) kocioł gazowy zasilany skroplonym gazem LPG, albo
3) kocioł olejowy

- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
zwróć uwagę, że w ust. 11 dwa punkty odnoszą się do jednego punktu z początku art.24. Kwotowo jest to rozbite na pellet/biomasę i drewno i podobno jest to zamierzone.
Oprócz Pelet a Kominek - rozbieżność zapisów ustawy a CEEB - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
DW - 2 wnioski - 1 adres - decyzja odmowna i przyznanie
Dodatek węglowy dla księdza
Wydłużenie terminu do niektórych źródeł ciepła
Pit 36L
pismo o uzupełnienie wniosku a termin
Odmowa - kilka wniosków, jeden adres
Korekty po 11 sierpnia - czy dobrze rozumiem?
Wniosek bez rozpoznania
Zmiana deklaracji z drzewa na węgiel
brak deklaracji śmieciowej !!!!
źródło ciepła
nowe źródło
przewodniczący rady zmienia deklarację
sko
decyzja odmowna dodatek węglowy
domek, dwa adresy jeden kocioł w ceeb