Wypłaciliśmy świadczenia w pełnych kwotach, po czasie okazało się,że klient zmienił pracę i za dwa miesiące powinien otrzymać wypłatę w mniejszych kwotach-zgodnie z mechanizmem "złotówka za złotówkę". Klientowi przysługuje tylko zasiłek rodzinny na dwoje dzieci- po 124 zł i dwa dodatki na rozpoczęcie roku szkolnego.Do zwrotu, jako nienależnie pobrane świadczenia jest różnica między tym co wypłacone a zł za zł.Jak w żądaniu zwrotu odnieść się do rozpoczęcia roku szkolnego?
Ok, to może bardziej konkretnie. Zgodnie ze zł/zł kwota to 264,66 zł (124 + 124 + 8,33 + 8,33), a przekroczenie kryterium to kwota 172,23 zł, więc do wypłaty za X i XI 2017 r. 264,66 - 172,23 = 92,43 zł. Skoro wypłaciliśmy 248 zł, to do zwrotu jest kwota 155,57 zł(248 - 92,43)? Rzecz w tym, że a) nie wiem jak system rozliczyłby tę kwotę na poszczególne dzieci, b) nie wiem czy mam żądać zwrotu miniratek RRS, które gdybym wydawał normalnie decyzję na zł/zł za tamten okres to by się należały, a teraz wiem, że są pełne kwoty i we wrześniu pójdzie 100 zeta. Jak to pościągać żądaniem zwrotu w systemie? Z których świadczeń? I czy system dobrze policzy odsetki?
Po stworzeniu przykładowej decyzji w ŚR dla rodziny Iksińskich z takimi samymi dochodami jak u tej omawianej system przyznał złot/złot następująco dla każdego z dzieci: 43,30 zł - zasiłek, 2,91 zł - RRS x 2 = 92,42 zł. I to są świadczenia, które należałyby się, gdybyśmy "normalnie" wydawali dec na zł/zł. Ale teraz już wiemy, że będą pełne kwoty. Więc jakich kwot zwrotu żądamy i w jakiej wysokości. Te 43,30 zł w XI i XII ściągnięte ze 124 złotych wypłaconych w tych miesiącach? I tyle?
Chyba zażądam zwrotu tylko z zasiłków, w kwocie 124 - 43,30, czyli kwota wynikająca z tej roboczej decyzji zrobionej po to, żeby zobaczyć jak rozliczy złot za złot system. Żądanie zwrotu miniratki RRS uważam w tej sytuacji za bezsensowne. Kto się zgadza, ktoś jest przeciw? Pewnie nie, ale co se popisałem to moje
Ale ja to pisałem . Wypłaciłaś pełne zasiłki rodzinne bez dodatków więc możesz tylko wołać zwrotu zasiłku. A to że mógł mieć zł za zł i do zwrotu jest tylko różnica pomiędzy wypłaconym a przysługującym to nie ma znaczenia. Pytanie co zrobisz z RRS we wrześniu bo rozumiem dalej mu płacicie .
No dobrze, ale licząc tę różnicę nadpłaconego celem żądania, to biorę kwotę o której pisałem wyżej? RRS we wrześniu wypłacę w kwocie 100 zł. A w czym problem?
Do oddania wyłącznie zasiłki, bo je pobrała. Po prawdzie powinno być NPŚ z ZR i dopłata RRS, ale to chore. Pomniejsz zwyczajnie to 124 o ZR i RRS. Później we wrześniu nie ma różnicy, cały czas wypłacasz to 92,44 zł (zakładając, że trzyma 1/1).
@Edycja
Czytam, że jednak już nie wypłacasz 1/1... ja we wrześniu wtedy w ogóle nie wypłacam 100, ty musisz wyrównać (bo w teorii wypłaciłeś troszku).