pełnoletni w rodzinie i skreślenie ze szkoły - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 27 lut 2017, 13:41

Witam
mam pytanie o pełnoletniego wychowanka w rodzinie zastępczej. Wychowanek we wrześniu dostarczył zaświadczenie o kontynuowaniu nauki do 31.08.2017r. Po semestrze pierwszym okazało się ze został skreślony w połowie miesiąca stycznia, jednak 30.01.2017r. znowu się zapisał ale na inny kierunek. Czy mam zmienić decyzje i wybić ten termin z żądaniem zwrotu części świadczenia przez rodzinę?
lilo

Napisano: 01 mar 2017, 8:46

troszkę nieciekawa sytuacja bo wychowanek może przebywać w dot. rodz. zast. o ile się uczy a skoro został skreślony to przebywał do połowy stycznia... nieco kontrowersyjne będzie kolejne przyznanie świadczenia dot. rodz. zast. od 30.01.2017r...
TOMASZ6

Napisano: 01 mar 2017, 12:17

Ja myślę, że decyzją dyrektora powinno być uchylenie decyzji lub nie robienie niczego w tej sprawie.

Można by uchylić, bo wyskoczyła przerwa w edukacji i skoro został skreślony "karnie" to też musi liczyć się z konsekwencjami.

Ale...
przerwa była na tyle krótka, że spokojnie można by się upierać przy zachowaniu ciągłości. Przecież nawet za czas wakacji świadczenie przysługuje, a w tym okresie akurat wpadają ferie zimowe. Wówczas nie uchylamy decyzji, nic nie robimy i decyzja normalnie trwa.

Moim zdaniem dyrektor decyduje czy chce dać szansę.
A jak się komuś nie podoba to pozostaje SKO.

W tym wszystkim zmiana decyzji moim zdaniem nie ma sensu, bo trzeciej możliwości nie widzę.
Gość

Napisano: 12 wrz 2017, 15:51

Podobna sytuacja lecz znacznie dłuższa przerwa w kontynuowaniu nauki.
Pełnoletnia wychowanka pozostawała w dotychczasowej rodzinie zastępczej i kontynuowała naukę do 30.09.2016 r. Po tej dacie została skreślona z listy uczniów i okresowo mieszkała z dotychczasową rodziną zastępczą,a okresowo poza nią.Obecnie rodzina zastępcza zwróciła się z wnioskiem o przyznanie pomocy pieniężnej na wychowankę , bo "u niej przebywa i uczy się".( Wychowanka nie nabyła uprawnień do pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki). Wiem, że podobne sprawy trafiały do SKO,więc prosiłabym o informacje jakie były rozstrzygnięcia.
MEM
Praktykant
Od: 06 lut 2017, 16:32
Zajmuję się: PZ

Napisano: 21 wrz 2017, 10:32

Może jednak ktoś miał podobne sprawy ?
MEM
Praktykant

Napisano: 03 paź 2017, 10:06

do "MEM": rozumiem że zaprzestaliście wypłacanie świadczenia dotychczasowej rodzinie zastępczej po tym jak została skreślona tj. 30.09.2016r. ? Moim zdaniem później ta wskazana dotychczasowa rodzina zastępcza przestaje istnieć i nie wyobrażam sobie ponownego przyznania świadczenia no ale u mnie nikt się nie odwoływał w takich sprawach więc nie wiem jakie ma "moje" SKO zdanie w takich sprawach
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 04 paź 2017, 10:16

Dziękuję Ci bardzo, już straciłam nadzieję, ze ktoś się odezwie.;)
MEM
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x