pełnoletni wychowanek w rodzinie zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 paź 2023, 9:02

Pełnoletni wychowanek przebywający w rodzinie zastępczej, kontynuował naukę w szkole w chmurze. We wrześniu nie przyniósł nam zaświadczenia o kontynuacji nauki, próbowałam się z nimi skontaktować, lecz nie odbierali telefonów. Napisałam pismo do szkoły i tego pisma dowiedziałam się jak wygląda sytuacja. Wychowanek nie podszedł do egzaminów i utracił status ucznia z dniem 31.08.2023 r. Rodzina w końcu się do nas odezwała (na początku października) i powiedziała, że rzeczywiście chłopak już nie uczy się w tej szkole, "podobno" się zapisał do innej, ale zaświadczenia w dalszym ciągu nie dostałam. Decyzja o przyznaniu świadczenia na pokrycie kosztów utrzymania obowiązuje do 25 roku życia, bądź do dnia faktycznego opuszczenia rodziny zastępczej. Co byście w takiej sytuacji zrobili?
SylwiaM.
Praktykant
Od: 11 sie 2023, 14:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 27 paź 2023, 10:43

decyzja wygaszająca, decyzja o nienależycie pobranym świadczeniu
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 02 lis 2023, 12:40

Tez bym uchyliła decyzję i nawet rozważyłabym, czy nie uchylić od daty wcześniejszej niż 1.09 Jest wyrok WSA zawierający definicję pojęcia "kontynuowanie nauki". Wyrok dotyczył wprawdzie braku zasadności wypłaty renty rodzinnej, w sytuacji jedynie figurowania na liście uczniów.
Uogólniając stwierdzono, że świadczenie przysługuje jeśli ktoś się faktycznie uczy, podchodzi do egzaminów, pisze prace zaliczeniowe. Ja zaczęłam stosować taką wykładnię. Sprawdzam jaka była frekwencja (tu akurat się nie da), jaka była przyczyna skreślenia z listy uczniów, czy wychowanek podszedł do egzaminów i się już nie z nimi nie bawię w kotka i myszkę.
Wykładnia prawa musi być taka sama w sytuacji przyznawania świadczeń warunkowanych faktem kontynuowania nauki.
Jeśli w czerwcu wychowanek nie podszedł do egzaminów, to nie można przyjąć, że się wtedy uczył, a tym bardziej w lipcu i sierpniu. Jedynie figurował na liście uczniów.
jolapcpr
Praktykant
Od: 23 sie 2023, 10:06
Zajmuję się: specjalista pracy socjalnej

Napisano: 07 lis 2023, 9:53

jolapcpr pisze:
02 lis 2023, 12:40
Tez bym uchyliła decyzję i nawet rozważyłabym, czy nie uchylić od daty wcześniejszej niż 1.09 Jest wyrok WSA zawierający definicję pojęcia "kontynuowanie nauki". Wyrok dotyczył wprawdzie braku zasadności wypłaty renty rodzinnej, w sytuacji jedynie figurowania na liście uczniów.
Uogólniając stwierdzono, że świadczenie przysługuje jeśli ktoś się faktycznie uczy, podchodzi do egzaminów, pisze prace zaliczeniowe. Ja zaczęłam stosować taką wykładnię. Sprawdzam jaka była frekwencja (tu akurat się nie da), jaka była przyczyna skreślenia z listy uczniów, czy wychowanek podszedł do egzaminów i się już nie z nimi nie bawię w kotka i myszkę.
Wykładnia prawa musi być taka sama w sytuacji przyznawania świadczeń warunkowanych faktem kontynuowania nauki.
Jeśli w czerwcu wychowanek nie podszedł do egzaminów, to nie można przyjąć, że się wtedy uczył, a tym bardziej w lipcu i sierpniu. Jedynie figurował na liście uczniów.
jolapcpr czy mogłabyś napisać coś więcej o tym wyroku WSA - dokładnie, który sąd; jaka sygnatura, z jakiego dnia orzeczenie. Chciałabym go odszukać i zapoznać się
qwerty123
Praktykant
Od: 22 mar 2017, 18:50
Zajmuję się: piecza zastępcza

Napisano: 07 lis 2023, 15:25

Sygn. akt III UK 153/11 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
z dnia 6 listopada 2012 r. w sprawie z odwołania D.K.
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w S.
o zwrot nienależnie pobranego świadczenia,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń
Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 6 listopada 2012 r.,
skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]
z dnia 22 września 2011 r., sygn. akt […]
jolapcpr
Praktykant

Napisano: 07 lis 2023, 15:29

Widziałam tez analogiczne wyroki wsa ale nie mam lex, więc znalezienie czegokolwiek zajmuje mi dużo czasu, bo szukam w centralnym rejestrze orzeczeń sądowych, czytając wyrok po wyroku.;-(
jolapcpr
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x