dodatek z tytułu niepełnosprawności - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 05 paź 2023, 11:20

Mam pytanie: rodzina zast. złożyła wniosek o przyznanie dodatku na pokrycie zwiększonych kosztów utrzymania pełnoletniej legitymującej się orzeczeniem o niepełnosprawności- stopień lekki. Jak wynika z ustawy, taki dodatek nie przysługuje. Moje pytanie dotyczy procedury wydania decyzji odmawiającej przyznanie dodatku..Czy wszczynacie postępowanie administracyjne w sprawie odmowy przyznania dodatku? Czy po prostu w ciągu 30 dni wydajecie decyzję?
beadoro
Praktykant
Od: 28 kwie 2022, 13:57
Zajmuję się: DPS

Napisano: 05 paź 2023, 11:28

Może jest jakaś dobra dusza, która szybko odpisze??
beadoro
Praktykant

Napisano: 05 paź 2023, 12:31

my akurat nie wszczynamy postępowania, ale obowiązkowo przy złożonym przez stronę wniosku i decyzji odmownej wysyłamy zawiadomienie z 10 i 79a KPA i dopiero potem decyzja.
Anaya
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 11:28
Zajmuję się: Świadczenia na dzieci umieszczone w pieczy

Napisano: 05 paź 2023, 13:17

Czyli normalna informacja o możliwości czynnego udziału i wypowiedzi w sprawie?
beadoro
Praktykant

Napisano: 06 paź 2023, 11:21

Wysłałabym koniecznie pismo informujące o zakończeniu postępowania administracyjnego, żeby w przypadku odwołania SKO nie zarzuciło braków proceduralnych. Zawiadomienia o wszczęciu postępowania bym nie wysyłała, bo już sam wniosek strony powoduje wszczęcie postępowania. Pozdrawiam
jolapcpr
Praktykant
Od: 23 sie 2023, 10:06
Zajmuję się: specjalista pracy socjalnej

Napisano: 10 paź 2023, 0:23

beadoro pisze:
05 paź 2023, 11:20
Mam pytanie: rodzina zast. złożyła wniosek o przyznanie dodatku na pokrycie zwiększonych kosztów utrzymania pełnoletniej legitymującej się orzeczeniem o niepełnosprawności- stopień lekki. Jak wynika z ustawy, taki dodatek nie przysługuje. Moje pytanie dotyczy procedury wydania decyzji odmawiającej przyznanie dodatku..Czy wszczynacie postępowanie administracyjne w sprawie odmowy przyznania dodatku? Czy po prostu w ciągu 30 dni wydajecie decyzję?
W sprawie nie powinna być wydana decyzja, tylko strona powinna dostać pismo z informacją, iż zgodnie z ustawą dodatek taki jej nie przysługuje. To nie jest nasza decyzja jako organu wydającego decyzje, że w tym wypadku dodatek z tytułu niepełnosprawności się jej nie należy. Wydanie decyzji jest bezzasadne, gdyż nie mogę przyznać rodzinie czegoś co jej się nie należy z mocy prawa. Teoretyzując w tym wypadku decyzja zawsze będzie negatywna i nawet odwołanie do SKO nic nie zmieni - bo przepis prawa nie przewiduje takiego świadczenia dla takiej osoby.
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 03 sty 2024, 16:21

człowiek wrócił z urlopu i widzi, że znowu trzeba decyzje zmieniać - Dz. U. z 2023r., poz. 2768
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x