W sprawie nie powinna być wydana decyzja, tylko strona powinna dostać pismo z informacją, iż zgodnie z ustawą dodatek taki jej nie przysługuje. To nie jest nasza decyzja jako organu wydającego decyzje, że w tym wypadku dodatek z tytułu niepełnosprawności się jej nie należy. Wydanie decyzji jest bezzasadne, gdyż nie mogę przyznać rodzinie czegoś co jej się nie należy z mocy prawa. Teoretyzując w tym wypadku decyzja zawsze będzie negatywna i nawet odwołanie do SKO nic nie zmieni - bo przepis prawa nie przewiduje takiego świadczenia dla takiej osoby.beadoro pisze: ↑05 paź 2023, 11:20Mam pytanie: rodzina zast. złożyła wniosek o przyznanie dodatku na pokrycie zwiększonych kosztów utrzymania pełnoletniej legitymującej się orzeczeniem o niepełnosprawności- stopień lekki. Jak wynika z ustawy, taki dodatek nie przysługuje. Moje pytanie dotyczy procedury wydania decyzji odmawiającej przyznanie dodatku..Czy wszczynacie postępowanie administracyjne w sprawie odmowy przyznania dodatku? Czy po prostu w ciągu 30 dni wydajecie decyzję?