Pesel - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 01 cze 2010, 10:43

W dniu 5 maja złożyłam w MOPS wnioesek o becik, ale powiedziano mi, że mój wniosek nie zostanie prędzej rozpatrzony aż dostarczę Pesel mojego dziecka, bo program wniosku nie przyjmie.
Czy muszę tak długo czekać przecież na Pesel czeka się co najmniej 6 tygodni.
~klientka

Napisano: 01 cze 2010, 10:51

No cóż, można rozłożyć ręce, raz - że nadanie numeru PESEL trwa niemal tyle co wyprodukowanie samochodu, dwa - że uzależnia się wydanie decyzji od programu... Niestety na takich programach pracujemy. Ale co do samego problemu... nie można uzasadniać przekroczenia terminu wydania decyzji od \"programu\"... za to żądanie numeru PESEL dziecka to inna kwestia, też wątpliwa. Tu nie ma oczywistego rozwiązania, bo ustawodawca problemu nadania numeru PESEL nie widzi...
~Kali

Napisano: 01 cze 2010, 10:58

program Sygnity przyjmuje wniosek bez peselu
~jola

Napisano: 01 cze 2010, 11:07

Interesuje mnie czy wydanie decyzji może być uzależnione od dostarczenia Peselu,
~klientka

Napisano: 01 cze 2010, 14:25

Czy naprawdę Pesel jest niezbędny przy rozpatrywaniu wniosku o becik, czy tłumaczenie pracownika , że program nie przyjmie jest powodem aby czekać, aż tak długo.
~klientka

Napisano: 01 cze 2010, 16:15

W ustawie nic nie ma o tym, że należy mieć pesel, jak składa się wniosek o becikowe. Ale wiem, że niektórzy realizatorzy (ośrodki) bez tego nr nie wypłacają becikowego
~Asia

Napisano: 02 cze 2010, 12:29

A więc, można wnioskować, że takie przedłużanie wydania decyzji i wypłacanie becika jest nie zgodne z prawm.
~klientka

Napisano: 02 cze 2010, 13:58

pesel nie jest warunkiem przyznania becikowego, więc bezprwne jest uzależnianie przyznawania go przez gmine od nadania pesela. Jak im program nie przyjmuje bez pesela to niech sobie program zmienią a nie jakies bezprawne działania podejmuja
~Monika

Napisano: 02 cze 2010, 14:06

Tak też myślałam, takie cyrki to wyczyniają w Kartuzach woj pomorskie, czas by był, by ktoś z tym skończył.
~klientka

Napisano: 04 cze 2010, 12:59

mile jak czytaja w kartuzach
~hala

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x