Pesel - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 04 cze 2010, 14:50

, z wszystkim sie zgadzam , tylko pytanie do klientki czy chodzi Ci o jednorazowa zapomoge... czy o dodatek z tyt urodzenia? m to jest duza roznica a petenci czesto myla te pojecia....
~:)

Napisano: 04 cze 2010, 16:00

o jednorazową zapomogę
~klientka

Napisano: 08 cze 2010, 16:59

Nie ma takiego obowiązku. Ja wydaje beciki bez peselków inna sprawa przy dodatku z tyt. urodzenia tam jest konieczny. A tak wogóle to po co robić ludziom problemy. My sami wyciągamy z gminy peselki.
~szymek

Napisano: 08 cze 2010, 17:10

~szymek jak nie masz co robić, to może jeszcze wnioski będziesz składał za ludzi, a jak przyjdzie do robienia zbiorów centralnych to szukaj wiatru w polu!!!! A jak się urodzi dziecko na drugim końcu Polski to też tak chętnie Ci udostępnią nr PESEL dziecka????????? Bo w to szczerze wątpię!!! Wniosek musi być kompletny aby wydać decyzję, a we wniosku należy wpisać nr PESEL, więc jest wymagany aby wydać decyzję

~Asik

Napisano: 08 cze 2010, 17:39

Asik załuje, że nie jestem Twoją klientka ale moze kiedys tak sie stanie
~Hathor

Napisano: 08 cze 2010, 17:49

zgodnie z art.23ust.3 pkt 2 ustawy powinien być pesel dziecka, ale my ten przepis omijamy, nie wiem czy po głowie kiedyś nie dostanę ale tym się będę martwić potem
~OLI

Napisano: 08 cze 2010, 19:30

do Asik... jeżeli chodzi o pesel to nie przysyłają go do gminy gdzie się dziecko urodziło tylko do gminy gdzie jest zameldowana matka...ja robie jak OLI przynajemy a pesel donoszą jak jest przypisany i narazie jest ok jestesmy po kontroli i nikt nam z tego powodu głów nie urwał
~m

Napisano: 10 cze 2010, 13:47

niewątpliwie pesel musi być,ale jeżeli w ciągu miesiąca od złożenia wniosku klient nie jest w stanie go dostarczyć to my wydajemy decyzję zgodnie z terminem a pesel donoszą później choć takie przypadki to rzadkość
~monia

Napisano: 11 cze 2010, 12:59

A czy jest wam znany art 15c ustawy o świadczeniach rodzinnych? Nie ma obowiązku posiadania PESEL-a w momencie składania wniosku o \"becikowe\". Program do świadczeń powinien dawać możliwość wprowadzenia wniosku tylko z datą urodzenia dziecka.
~renata

Napisano: 23 cze 2010, 16:29

my przyznajemy becik bez nr pesel. program się burzy, ale wpisujemy fikcyjny nr paszportu i jest ok. Jak rodzice doniosą pesel, to kasujemy nr paszportu, wpisujemy pesel i wszystko gra :)
~Monia

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x