PFRON Ustawa art.49e - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 20 wrz 2016, 14:39

Art. 49e. 1. Środki Funduszu podlegają zwrotowi w kwocie wykorzystanej niezgodnie z przeznaczeniem, pobranej w nadmiernej wysokości lub ustalonej w wyniku kontroli w zakresie stwierdzonych nieprawidłowości, określonej w drodze decyzji nakazującej zwrot wypłaconych środków wraz z odsetkami naliczonymi od tej kwoty, od dnia jej otrzymania, w wysokości określonej jak dla zaległości podatkowych.

Czy ktoś z Państwa wydawał decyzję administracyjną, czy informację i zastosowanie kc??
cpr

Napisano: 20 wrz 2016, 14:49

Dokładnie chodzi o rozwiązanie umowy AS, zwrot należności.
cpr

Napisano: 20 wrz 2016, 14:59

Co myślicie o tym?
II GSK 1027/14 - Wyrok NSA tutaj https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/93805C5F73
"Minister wyjaśnił, iż postępowanie w przedmiocie zwrotu środków nie jest kontynuacją postępowania w przedmiocie przyznania środków PFRON, ale samodzielnym postępowaniem. Oznacza to, że do postępowania w przedmiocie zwrotu środków PFRON, które powinno zakończyć się wydaniem decyzji, ma zastosowanie art. 49e ustawy. Minister wyjaśnił ponadto, iż Prezes Zarządu PFRON nie jest stroną umowy nr [...] dlatego nie może żądać zwrotu środków od pracodawcy. Tym samym, w ocenie organu, w sprawie nie zachodzą przesłanki wymienione w art. 156 ustawy z 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071, z późn. zm.); dalej: "k.p.a.", co powoduje brak podstaw do przychylenia się do żądania strony."
pcpr

Napisano: 21 wrz 2016, 7:44

to w odniesieniu do pracodawcy, a jakie są przepisy dla powiatów w AS?
Czy ktoś z Was wie?
ASA1

Napisano: 21 wrz 2016, 8:01

ja nie miałem takiej sytuacji, ale ostatnio taki meil był z PFRON, może coś Ci wyjaśni
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 21 wrz 2016, 9:05

dzięki Tomasz, i tak robicie?
W umowie nie powołuję się na 49e, tylko na KC:(
Czy może KC?
cpr

Napisano: 21 wrz 2016, 9:22

nie robiłem, bo nie miałem takiego przypadku, w umowach też mamy KC, takie dostaliśmy kiedyś wzory z PFRON i nic nie zmienialiśmy; znajoma z PCPR Włodawa przerabia podobny temat dot. zwrotu w B1, więc zadzwoń do niej i zapytaj o szczegóły (82 57-25-710 p. Romańczuk)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 22 wrz 2016, 14:53

cpr pisze:Art. 49e. 1. Środki Funduszu podlegają zwrotowi w kwocie wykorzystanej niezgodnie z przeznaczeniem, pobranej w nadmiernej wysokości lub ustalonej w wyniku kontroli w zakresie stwierdzonych nieprawidłowości, określonej w drodze decyzji nakazującej zwrot wypłaconych środków wraz z odsetkami naliczonymi od tej kwoty, od dnia jej otrzymania, w wysokości określonej jak dla zaległości podatkowych.

Czy ktoś z Państwa wydawał decyzję administracyjną, czy informację i zastosowanie kc??
witam, też mam taki przypadek, rozwiązanie umowy z przyczyn leżących po stronie wnioskodawcy. Wydaliśmy decyzję w formie zawiadomienia, w którym rozwiązujemy umowę, podajemy przyczynę i wzywamy do zwrotu środków wraz z odsetkami. Sami nie wiedzieliśmy jaka to ma być decyzja.... :shock:
MIŚKA
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 wrz 2015, 20:57
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x