Wypłacaliśmy pielęgnacyjny. Pan dostał rente wraz z pielęgnacyjnym i wyrównaniem za okres 5 miesięcy. Napisałem więc że pobierał nienależnie przez te 5 miesięcy. Pan napisał odwołanie twierdząc że nie pobierał świadczeń w tym terminie a wyrównanie nie jest traktowane jako świadczene pobierane jednocześnie tzn z datą wsteczną gdyż prawo nie działa wstecz. Podtrzymałem swoją decyzje i poszło do SKO. Co będzie dalej? Miał racje bo ja już sam nie wiem?
Problem polega na tym że gdy składał wniosek o rente nie pobierał nic od nas. Rente dostał dopiero po 11 miesiacach z wyrównaniem. W oświadczeniu napisał że nic nie pobiera i rzeczywiście w momencie składania wniosku nic nie pobierał. Powołaliśmy sie na art 30 ust 1 i 2. On go podważył bo stwierdził ze renty nie pobierał w tym okresie lecz dostał wyrównanie. A wyrównanie to jak napisałem jest traktowane jako jednorazowy dochód. Co bedzie teraz?
SKO uchylił decyzje w całości!! W uzasadnieniu napisali że możemy sie odwołać do sądu ale tylko jeśli pojawią się nowe okoliczności. A le ZONK i co teraz?
ten pan musiał złożyć wniosek o ustalenie prawa do świadczeń w zusie i Was o tym nie poinformował, gdybyście wiedzieli o tym, to można byłoby zawiesić postępowanie i czekać na decyzję zus