Pierszeństwo dzieci w turnusie rehabilitacyjnym .

Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Pierszeństwo dzieci w turnusie rehabilitacyjnym .

Post autor: Moniuszko »

Dzień dobry, proszę mi pomóc w rozwiązaniu jednego problemu, skąd wiadomo że dzieci mają pierwszeństwo w turnusie rehabilitacyjnym z czego to wynika?? Bo w Rozporządzeniu doszukać się nie mogę takich wytycznych że w pierwszej kolejności bierzemy wszystkie wnioski dzieci.
pcprkolb
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Pierszeństwo dzieci w turnusie rehabilitacyjnym .

Post autor: pcprkolb »

par.5 art. 12 rozporządzenia o turnusach
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

ale pierwszeństwo przed kim? przed dorosłymi? nie ma takiego zapisu; wspomniany paragraf przez pcprkolb mówi:
"12. Pierwszeństwo w uzyskaniu dofinansowania mają osoby niepełnosprawne, które posiadają orzeczenia o zaliczeniu do znacznego i umiarkowanego stopnia niepełnosprawności albo równoważne, osoby niepełnosprawne w wieku do 16 lat albo w wieku do 24 lat uczące się i niepracujące bez względu na stopień niepełnosprawności."

i tu po kolei jest wymienione kto ma pierwszeństwo, czyli znaczny, umiarkowany, dzieci do 16 r.z. i młodzież do 24 r.z. - te wszystkie grupy na jednym poziomie są

a jak Wy trzymacie wnioski: wszystkie razem (dzieci i dorosłe osoby) w jednych segregatorach, czy macie jakiś podział?
Moniuszko
Referent
Kontakt:

Dokładnie ten art. nie mówi wprost że dzieci w pierwszej kolejności więc na jakiej podstawie PCPR dofinansowują najpierw dzieciom, a w drugiej kolejności dorosłym ? Hmm u mnie dzieci do 18 roku życia w jednym segregatorze, a dorośli i młodzież ucząca się w drugim ;)
pcprkolb
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: pcprkolb »

no to oczywiste jest, że nie ma takiego przepisu, który by określał, że w pierwszej kolejności dzieci. Niektóre pcpry w regulaminach ustalają, że w pierwszej kolejności, albo dofinansowanie wyłącznie dla dzieci, ale pewnie nie do końca to jest "legalne" i zgodne z przepisami.

U nas dwa segregatory: dzieci (do 18 r.ż) i reszta :)
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

U mnie w tym roku prawdopodobnie będą takie zasady wprowadzone - tak WIEM, że te terminy to jakiś nasz wymysł i tak WIEM, że wprowadzenie zasady co dwa lata w dzieciach jest niezgodne z rozporządzeniem, ale dyrekcja bierze to na siebie :)

Budżet będzie podzielony na dzieci i dorosłych.

"1. w grupie dzieci:
1) do dnia 31.05.2018 r. – wyłącznie dla dzieci niepełnosprawnych do 16 roku życia oraz dla młodzieży niepełnosprawnej uczącej się i nie pracującej w wieku od 16 do 18 lat, którzy nie korzystali z dofinansowania do turnusu w roku 2017.
2) od dnia 1.06.2018 r. – w pierwszej kolejności dla osób w ww. grupie, która złożyła wnioski po 31.05.2018 r. a następnie dla dzieci niepełnosprawnych do 16 roku życia oraz dla młodzieży niepełnosprawnej uczącej się i nie pracującej w wieku od 16 do 18 lat, którzy korzystali z dofinansowania do turnusu w roku 2017, aż do wyczerpania środków PFRON przeznaczonych na ten cel.
2. w grupie osób dorosłych:
1) pierwszeństwo w uzyskaniu dofinansowania mają osoby niepełnosprawne, które posiadają orzeczenia o zaliczeniu do znacznego i umiarkowanego stopnia niepełnosprawności lub równoważnego oraz młodzież niepełnosprawna ucząca się i nie pracująca w wieku od 18 do 24 lat, niekorzystający z dofinansowania w roku poprzednim,
2) w następnej kolejności po zaspokojeniu potrzeb grupy osób wymienionych w pkt 1, dofinansowanie mają osoby, które posiadają orzeczenia o zaliczeniu do znacznego
i umiarkowanego stopnia niepełnosprawności lub równoważnego oraz młodzież niepełnosprawna ucząca się i nie pracująca w wieku od 18 do 24 lat, które korzystały
z dofinansowania w roku poprzednim,
3) w dalszej kolejności, po zaspokojeniu potrzeb grupy osób wymienionych w pkt 1 i 2, uzyskanie dofinansowania mają osoby niepełnosprawne z lekkim stopniem niepełnosprawności albo równoważnym."

CO WY NA TO?
TEMariusz
Praktykant
Zajmuję się: Zadaniami finansowanymi ze środków PFRON
Kontakt:

Post autor: TEMariusz »

Moim zdaniem można to łatwo obejść w sposób legalny. Aby zwiększyć szansę dzieci na uzyskanie dofinansowana do turnusu należy stworzyć skalę punktową podobnie jak w Aktywnym Samorządzie gdzie z automatu dzieci osiągną większą liczbę pkt. I tak mam zrobione do kilku lat.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

TEMariusz pisze:Moim zdaniem można to łatwo obejść w sposób legalny. Aby zwiększyć szansę dzieci na uzyskanie dofinansowana do turnusu należy stworzyć skalę punktową podobnie jak w Aktywnym Samorządzie gdzie z automatu dzieci osiągną większą liczbę pkt. I tak mam zrobione do kilku lat.
podziel się tą ankietą :)
Moniuszko
Referent
Kontakt:

U mnie w tym roku prawdopodobnie będą takie zasady wprowadzone - tak WIEM, że te terminy to jakiś nasz wymysł i tak WIEM, że wprowadzenie zasady co dwa lata w dzieciach jest niezgodne z rozporządzeniem, ale dyrekcja bierze to na siebie

Budżet będzie podzielony na dzieci i dorosłych.

"1. w grupie dzieci:
1) do dnia 31.05.2018 r. – wyłącznie dla dzieci niepełnosprawnych do 16 roku życia oraz dla młodzieży niepełnosprawnej uczącej się i nie pracującej w wieku od 16 do 18 lat, którzy nie korzystali z dofinansowania do turnusu w roku 2017.
2) od dnia 1.06.2018 r. – w pierwszej kolejności dla osób w ww. grupie, która złożyła wnioski po 31.05.2018 r. a następnie dla dzieci niepełnosprawnych do 16 roku życia oraz dla młodzieży niepełnosprawnej uczącej się i nie pracującej w wieku od 16 do 18 lat, którzy korzystali z dofinansowania do turnusu w roku 2017, aż do wyczerpania środków PFRON przeznaczonych na ten cel.
2. w grupie osób dorosłych:
1) pierwszeństwo w uzyskaniu dofinansowania mają osoby niepełnosprawne, które posiadają orzeczenia o zaliczeniu do znacznego i umiarkowanego stopnia niepełnosprawności lub równoważnego oraz młodzież niepełnosprawna ucząca się i nie pracująca w wieku od 18 do 24 lat, niekorzystający z dofinansowania w roku poprzednim,
2) w następnej kolejności po zaspokojeniu potrzeb grupy osób wymienionych w pkt 1, dofinansowanie mają osoby, które posiadają orzeczenia o zaliczeniu do znacznego
i umiarkowanego stopnia niepełnosprawności lub równoważnego oraz młodzież niepełnosprawna ucząca się i nie pracująca w wieku od 18 do 24 lat, które korzystały
z dofinansowania w roku poprzednim,
3) w dalszej kolejności, po zaspokojeniu potrzeb grupy osób wymienionych w pkt 1 i 2, uzyskanie dofinansowania mają osoby niepełnosprawne z lekkim stopniem niepełnosprawności albo równoważnym."

CO WY NA TO?

Czemu rozpatrywanie wniosków z dnia 31.05.2018r? dopiero wtedy u was rozpatruje się wnioski styczniowe? Czemu tak pozno skoro środki są w połowie marca?
Anna456
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Anna456 »

My mamy mało dzieci, to też chyba wszystkie pojadą i przyznajemy też dla dorosłych ze znacznym i umiarkowanym stopniem (z lekkim od lat nie mają dofinansowania) wiec planujemy rozpatrzeć wnioski w marcu po radzie, w kolejności wpływu, i już w kwietniu nie będzie środków na turnusy. Zastanawiamy się nad obniżeniem dofinansowania o te 20%, czyli osoba ze znacznym i opiekun dostają odpowiednio: ON 4516,69 zł x 30%= 1355 -20% tj. 1084 zł i opiekun 4516,69 zł x 20%= 903 -20% tj. 722 ZŁ, dobrze liczę? I tak do wyczerpania środków.
ODPOWIEDZ