PIERWSZY WNIOSEK A ZALEGŁOŚCI - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 kwie 2025, 11:35

Może znajdzie się dobra dusza i poratuje w takiej oto sytuacji- Pan składa wniosek na dodatek pierwszy raz, wcześniej nigdy nie składał i dodatku nie miał.
Jedyne, co okazał to akt notarialny i rachunek za wodę ( z zaległościami do zapłaty od 10.2024).
Na pytanie, czy w jego budynku jest jakiś zarządca albo wspólnota odpowiedział, że nic mu o tym nie wiadomo. Rachunki reguluje niesystematycznie " jak jest jakiś grosz", za śmieci nie płaci w ogóle bo twierdzi, że ich nie ma :roll:
Co byście zrobili w takiej sytuacji??

Wesołych Świąt!! :)
Iwona28
Referent
Od: 09 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia

Napisano: 25 kwie 2025, 8:14

Cóż po pierwsze, to zaległości nie są przeszkodą, bo je trzeba brać pod uwagę dopiero po wydaniu decyzji DM (art. 7 ust. 11 ustawy DM). Dwa. Śmieci to on może i nie mieć ale opłaty naliczają każdemu (chyba, że nie złożył deklaracji o gospodarowaniu odpadami). Teraz jest kwestia ustalenia czy mamy jakiegoś zarządcę. Możesz zadzwonić do właściwego urzędu miasta/gminy i zapytać czy dany człowiek sam składał deklaracje dot. śmieci, tam gdzie mamy zarządców to oni składają stosowne deklaracje, podając tylko liczbę lokali i lokatorów. Jeśli składał sam to raczej zarządcy nie ma ale to mówię na przykładzie swojej wioski u ciebie może jest inaczej. A co to jest za budynek? Blok, budynek wielorodzinny, czy budynek jednorodzinny?
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 25 kwie 2025, 9:31

MadJack pisze:
25 kwie 2025, 8:14
Cóż po pierwsze, to zaległości nie są przeszkodą, bo je trzeba brać pod uwagę dopiero po wydaniu decyzji DM (art. 7 ust. 11 ustawy DM). Dwa. Śmieci to on może i nie mieć ale opłaty naliczają każdemu (chyba, że nie złożył deklaracji o gospodarowaniu odpadami). Teraz jest kwestia ustalenia czy mamy jakiegoś zarządcę. Możesz zadzwonić do właściwego urzędu miasta/gminy i zapytać czy dany człowiek sam składał deklaracje dot. śmieci, tam gdzie mamy zarządców to oni składają stosowne deklaracje, podając tylko liczbę lokali i lokatorów. Jeśli składał sam to raczej zarządcy nie ma ale to mówię na przykładzie swojej wioski u ciebie może jest inaczej. A co to jest za budynek? Blok, budynek wielorodzinny, czy budynek jednorodzinny?
Odnośnie zaległości- masz rację, dopiero później na spokojnie sobie ogarnęłam.
Co do śmieci, to z tego co zrozumiałam Pan w ogóle nie ma pojemnika i nie płaci za śmieci ( wiem, że z tego budynku każdy składa sobie deklaracje sam).
Zarządca póki co nieustalony, kontaktowałam się z zarządcą z naszej miejscowości bo on był najbardziej prawdopodobny w tej kwestii, ale dostałam odpowiedź, że nie sprawują żadnego zarządu nad tym akurat budynkiem - jest to typowy popegeerowski blok
Iwona28
Referent

Napisano: 28 kwie 2025, 7:58

Dziwna sprawa ale może takie macie ustalone zasady naliczania opłat. Cóż... jeśli nie składał deklaracji za śmieci a poza rachunkiem za wodę nic nie ma można w zasadzie przyjąć to. Nie wiem jak jest u was ale u mnie wystawiają rachunki za wodę/ścieki za trzy miesiące, jeśli u ciebie podobnie pamiętaj przeliczyć na jeden miesiąc. Jeśli nie ma żadnych innych opłat, funduszów remontowych czy eksploatacyjnych, ogrzewania, podgrzewania wody oraz brak zarządcy potraktuj tak jak dom jednorodzinny. Niech sam wnioskodawca podpisuje wniosek, potwierdza wydatki, poda konto bankowe gdzie ma być przekazany ewentualny dodatek. Choć jeśli tylko woda to pewnie szału nie będzie.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 28 kwie 2025, 14:55

MadJack pisze:
28 kwie 2025, 7:58
Dziwna sprawa ale może takie macie ustalone zasady naliczania opłat. Cóż... jeśli nie składał deklaracji za śmieci a poza rachunkiem za wodę nic nie ma można w zasadzie przyjąć to. Nie wiem jak jest u was ale u mnie wystawiają rachunki za wodę/ścieki za trzy miesiące, jeśli u ciebie podobnie pamiętaj przeliczyć na jeden miesiąc. Jeśli nie ma żadnych innych opłat, funduszów remontowych czy eksploatacyjnych, ogrzewania, podgrzewania wody oraz brak zarządcy potraktuj tak jak dom jednorodzinny. Niech sam wnioskodawca podpisuje wniosek, potwierdza wydatki, poda konto bankowe gdzie ma być przekazany ewentualny dodatek. Choć jeśli tylko woda to pewnie szału nie będzie.
dziękuję, tak właśnie zrobię - potraktuję ludka tak jak z ustawy właściciela domu jednorodzinnego i wyślę wezwanie do uzupełnienia wniosku
Iwona28
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem