brak decyzji o waloryzacji rent i emerytur- marzec - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 kwie 2025, 13:32

Czy w marcu w związku z brakiem decyzji o waloryzacji rent/emerytur - korespondencja z ZUS jak co roku przychodzi później mogę pisać wniosek o udostępnienie danych o wysokości dochodów do ZUS (czy mam podstawę prawną). Wnioskodawca posiada kilka składników renty i dodatkowo potrącenia komornicze więc z potwierdzenia przekazu pocztowego nie mam możliwości określić kwoty.Proszę o informację co robicie w tej sytuacji?
IkaDM
Praktykant
Od: 31 sie 2023, 11:38
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
Stypendia

Napisano: 22 kwie 2025, 13:40

Również proszę!

Bo podstawy prawnej niestety nie mamy ... :shock:
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 22 kwie 2025, 13:52

IkaDM pisze:
22 kwie 2025, 13:32
Czy w marcu w związku z brakiem decyzji o waloryzacji rent/emerytur - korespondencja z ZUS jak co roku przychodzi później mogę pisać wniosek o udostępnienie danych o wysokości dochodów do ZUS (czy mam podstawę prawną). Wnioskodawca posiada kilka składników renty i dodatkowo potrącenia komornicze więc z potwierdzenia przekazu pocztowego nie mam możliwości określić kwoty.Proszę o informację co robicie w tej sytuacji?
Odsyłam po zaświadczenie do ZUS. Nie przyjmuję wniosku bez wypełnionej deklaracji. W niektórych przypadkach przyjmuję ale asekuruje się oświadczeniem, że doniesie w terminie 14 dni (oświadczenie przygotowane pod kątem art. 7 ust. 13). Jeśli nie doniesie - to odmowa.
Do ZUS-u nie ma co wnosić, odpiszą, ze brak podstawy prawnej. Mi jeszcze napisali, że mam iść sobie na wywiad. Pamiętajmy, że to na wnioskodawcy ciąży dostarczenie dokumentów a nie na nas.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 kwie 2025, 14:06

mówię by dostarczyli zaświadczenie...trochę pomarudzą ale przynoszą :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 23 kwie 2025, 9:31

mogę pisać wniosek o udostępnienie danych o wysokości dochodów do ZUS (czy mam podstawę prawną)
nie ma takiej potrzeby, ponieważ od 2021r. mamy w ustawie o doda. mieszkaniowych :

art. 7 ust. 13. W celu weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego i w deklaracji, o której mowa w ust. 1, oraz w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 2, organ może wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane, wyznaczając termin nie krótszy niż 14 dni. Organ może odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego w przypadku niedostarczenia wskazanych dokumentów w wyznaczonym terminie.

poza tym to na wnioskodawcy ciąży obowiązek udokumentowania dochodów.

ponad to:
art. 7 ust. 14 Osoba korzystająca z dodatku mieszkaniowego jest obowiązana przechowywać dokumenty, o których mowa w ust. 13, przez okres 3 lat od dnia wydania decyzji o przyznaniu tego dodatku.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 23 kwie 2025, 9:36

nam przynoszą jak co roku zaświadczenia z ZUS- nie ma z tym, problemu;
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x