Wznowienie postępowania - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 14 kwie 2025, 14:44

Burza mózgów... :shock:
Wznowienie i zwrot dodatków z 5 lat. Wiadomo, że decyzja uchylająca wydawana jest na podstawie aktualnych przepisów a nie z tych sprzed kilku lat. Mam jednak wątpliwości jeśli chodzi o stawkę za 1 kWh. Zmiana jest co roku. Jak byście liczyli w decyzji uchylającej nowe naliczenie, tą według dnia złożenia wniosku (np. z 2022 r.) czy dzisiejszą? Mam już wątpliwości czy zawsze dobrze robiłam.
To już ten SKS bo głupieję ;)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 15 kwie 2025, 8:31

Mam już wątpliwości czy zawsze dobrze robiłam.
a jak zawsze robiłaś ?
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 15 kwie 2025, 8:46

brodafix pisze:
15 kwie 2025, 8:31
Mam już wątpliwości czy zawsze dobrze robiłam.
a jak zawsze robiłaś ?
ejjj... to nie fair :lol:
Nie chcę sugerować Wam odpowiedzi
Wiadomo, ze sama ustawa o dodatkach - trzeba liczyć po nowemu (pomimo, ze wtedy liczyło się do dochodu np. zasiłki rodzinne, obliczając w decyzji zmieniającej nie mogę liczyć zasiłków)
Wtedy było u nas 70 %, od 2 lat jest 50% - też zgłupiałam jak liczyć po nowemu a ma to duże znaczenie w kwocie dodatkach przecież
Maxima
VIP

Napisano: 15 kwie 2025, 9:02

Jak byście liczyli w decyzji uchylającej nowe naliczenie, tą według dnia złożenia wniosku (np. z 2022 r.) czy dzisiejszą?
biorąc to na logikę, należałoby liczyć wg. stawki z 2022r. żeby było poprawnie, jeżeli policzysz po nowej stawce- to wg. mnie dalej to będzie nie poprawnie...
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 15 kwie 2025, 9:28

Ja w decyzji uchylającej stosuję wszystkie parametry takie jakie były w decyzji pierwotnej tj. przyznającej. Zmieniam jedynie np. dochód, bo z tego powodu akurat było wznowienie. Ale kwh, dochód z gospodarstwa rolnego itd, w tym definicje stosuję taką jaką wówczas stosowałam wydając decyzje przyznającą.
Pamiętajcie, że nie może upłynąć 5 lat od daty wydania decyzji przyznającej ;)
Gaszek78
Praktykant
Od: 31 paź 2018, 11:05

Napisano: 15 kwie 2025, 9:45

ejjj... to nie fair :lol:
:D no dobra dobra....
Ale kwh, dochód z gospodarstwa rolnego itd, w tym definicje stosuję taką jaką wówczas stosowałam wydając decyzje przyznającą.
ostatnio miałem podobną sprawę ze wznowieniem do 3 wniosków: pani nie wykazała dochodu z gosp.rolnego

zarówno stawki 1kWh jak i przeliczanie dochodu z gosp. rolnego liczyłem z uwzględnieniem danych na dzień złożenia wniosków w 2022r. i 2023r. Pani wniosła odwołanie od powyższych decyzji uchylających - SKO jednak nie stwierdziło żadnych nieprawidłowości.

moim zdaniem przyjęcie np. dochodów z gosp. rolnego przy uwzględnieniu przeciętnego dochodu z pracy w gosp. rolnym na dzień wydania decyzji uchylającej byłoby po prostu niesprawiedliwe

żeby ustalenia faktyczne były miarodajne nie można do tej samej sytuacji zastosować dwóch różnych stanów prawnych
babeczka nie wykazała dochodów z gosp. rolnego w konkretnym stanie prawnym na dzień złożenia wniosku w konkretnej dacie.
teraz żeby miarodajnie ustalić w jakiej wysokości należałby jej się dodatek gdyby dochód z gosp. rolnego jednak wykazała należy zastosować taki sam stan prawny - dla mnie to logiczne...
zwraca różnicę w podwójnej wysokości i tyle.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2025, 9:59 przez brodafix, łącznie zmieniany 1 raz.
brodafix
Podinspektor

Napisano: 15 kwie 2025, 9:57

poza tym w jednym z wyroków WSA czytamy:
"Szczegółowe rozważania rozpocząć należy od przyznania racji organowi odwoławczemu, gdy twierdzi on, że decydujące znaczenie w sprawie o dodatek mieszkaniowy ma stan faktyczny i prawny istniejący w dacie złożenia wniosku. Jest to pewne odstępstwo od zasady uwzględniania stanu z chwili orzekania, ale podyktowane charakterem świadczenia i odnoszącą się do niego regulacją prawną".
brodafix
Podinspektor

Napisano: 15 kwie 2025, 9:57

Dziękuję :D to mi wystarczy, utwierdziliście mnie w przekonaniu, ze dobrze robię.

Mamy nowego radce prawnego, który próbuje mi mieszać :lol:
Maxima
VIP

Napisano: 15 kwie 2025, 10:02

Mamy nowego radce prawnego, który próbuje mi mieszać
:roll: czasem rynce opadajom.... 8-)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 15 kwie 2025, 10:05

brodafix pisze:
15 kwie 2025, 10:02
Mamy nowego radce prawnego, który próbuje mi mieszać
:roll: czasem rynce opadajom.... 8-)
W myśl zasady: umiesz liczyć, licz na siebie :x
Maxima
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem