Pilne - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 kwie 2016, 6:42

Mam pytanie bo już zwatpilam, wydanie duplikatu karty bądź przyznanie nowej karty w przypadku gdy zmienia się liczba osób albo przedłużenie ważności karty wymaga wydania decyzji administracyjnej? Odmowa na bank ale czy reszta?
Lola8

Napisano: 15 kwie 2016, 9:13

Nasz prawnik powiedział, że nie- tylko odmowa.
rafal
Praktykant
Od: 22 lut 2016, 11:20
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2016, 9:44

Art. 9 ust. 3:
Przyznanie Karty nie wymaga wydania decyzji administracyjnej.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2016, 11:30

Czyli według prawnika nawet duplikat nie wymaga decyzji? Mam mętlik w głowie, Dostałam teraz na dniach do zrobienia zapotrzebowanie "pierwszy raz" od istnienia karty i wynika z tego fakt że chyba powinniśmy wydawac decyzje do odmowy, "duplikatu", "przedłużenia" Mam coś takiego 1 pozycje : przedłużenie ważności karty: ilość wydanych decyzji | druga kolumna: kwota dotacji ( ta kwota to ilość decyzji * koszt obsługi (czyli: 2,68) podobny wiersz jest do wydawania duplikatów: ilość decyzji | druga kolumna: kwota dotacji (ilość dec. X koszt obsługi czyli 1,34)? To że odmowa wymaga decyzji to wiem... ale teraz watpliwości odnośnie reszty..
Lola8

Napisano: 15 kwie 2016, 11:48

Art. 9 ust.4: Odmowa przyznania Karty następuje w drodze decyzji administracyjnej.
Art. 13 ust. 5: Odmowa zwolnienia z ponoszenia opłaty, o której mowa w ust. 2, następuje w drodze decyzji administracyjnej.
Art. 16 ust.3: Stwierdzenie utraty prawa do posiadania Karty lub przyznania Karty z naruszeniem przepisów ustawy następuje w drodze decyzji administracyjnej.
Polecam przeczytać ustawę o KDR.
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2016, 12:36

Czytam ustawę ale już mi sie pomieszało.. Czyli ja to rozumiem tak: że jeśli wydaje duplikat, no i ktoś płaci za jego wydanie.. a przeważnie ciągle tak jest to znaczy, że nalezy wydać mu decyzję administracyjną? No dobra a z przedłużeniem, przecież upłynięcie terminu ważności karty np. z powody gdy dziecko kończy 18 lat, a potem gdy ktoś składa wniosek bo dziecko się nadal uczy, czyli przedlużamy mu kartę, to nie jest utrata uprawnień.. bo gdy upływa termin to po prostu kończy się ważnośc..a nie utrata. Ta osoba ma prawo do tego by wyrobić nową kartę..

Dodatkowo zacytuje: Art. 16 ust. 2 "Nie stwierdza się utraty prawa do posiadania Karty, w przypadku gdy karta utraciła ważność."

Więc po co chcą dane typu: przedłużenie ważności karty członkowi rodziny wielodzietnej

"ilość wydanych decyzji"???

Nie miały tutaj miejsca przecież "Stwierdzenie utraty prawa do posiadania Karty lub przyznania Karty z naruszeniem przepisów ustawy następuje w drodze decyzji administracyjnej."

Teraz zauważyłam jeszcze taką rzecz że w zapotrzebowaniu mam:
przyznawanie kart dla rodzin wielodzietnych w gminie | druga kolumna też ilośc wydanych decyzji | trzecia kolumna: kwota dotacji należnej (koszt obsługi 13,40 x ilość decyzji)

Ech to po co pytanie tutaj o decyzje, skoro przyznanie zwykłej karty nie wymaga decyzji administracyjnej ?? nie rozumiem tego..

Czy w takim wypadku to zapotrzebowanie jest źle sformułowane?? Tzn, zamiast tej ilosci decyzji powinno się liczyć liczbę rodzin...??
Lola8

Napisano: 15 kwie 2016, 12:54

Za wydanie duplikatu bierzesz 9,21 zł. chyba, że zwolnisz z opłaty. Odmowa zwolnienia wymaga decyzji.
Utrata uprawnień - art. 4 ust. 3 i 4.
Ilość wydanych decyzji - wpisujesz 0.
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2016, 13:16

Tylko że jak wpisze 0, np. w przypadku przyznawania kart itd. dla rodzin to nie dostaniemy kasy. Bo przecież za każdą rodzinę jest 13,40. Czyli moi zdaniem jest błąd słowny w tabeli, powinno być liczba rodzin.. wtedy owszem można liczyć 5 rodzin x 13,40 czy coś..
Lola8

Napisano: 15 kwie 2016, 13:25

Nie wiem o jakiej tabeli napisałaś?
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2016, 21:27

Dostaliśmy do zrobienia zapotrzebowanie na środki z dotacji budżetu państwa na realizację zadań KDR, okres którego dotyczą koszty to styczeń - marzec 2016. W tabeli są wyszczególnione pozycje takie jak przyznawanie kart dla rodzin; przedłużenia ważności karty; wydawanie duplikatów itd. do każdego są przydzielone odpowiednie koszty tj. 13,40 ; 2,68 ; 1,34. Tak jak opisywałam wcześniej aby wyliczyć koszt należy wpisać "ilość wydanych decyzji" - co według mnie jest słownym błędem bo przyznanie karty czyli koszt 13,40 nie wymaga decyzji. Czyli należy tą ilość decyzji przemnożyć razy dany koszt i to będzie ta nasza dotacja, która nam się należy za przyznanie kart od stycznia do marca. Jeśli w ilości decyzji wpiszę 0 (bo biorąc pod uwagę słowo ilość wydanych decyzji np. w przypadku przyznania karty) tzn. że nie zwrócą nam nic a nic kasy. Bo 0 x 13,40 (za 1 rodzinę) = 0. Dlatego moim zdaniem oznacza to liczbę rodzin. Dla każdego "zadania" jest analogiczne postępowanie tzn. przedłużenie karty (2,60 x ilość decyzji) co znowu może być błędem bo u mnie nie było decyzji wynikającej z naruszenia prawa. Dlatego uważam, że chodzi tu o liczbę takich "wniosków" "rodzin"..
Lola8

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x