PILNE!!!

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ODPOWIEDZ
danuta1956
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

PILNE!!!

Post autor: danuta1956 »

Wnioskodawca składa wniosek o przyznanie KDR. W przeszłości miał przyznane karty na siebie , żonę i trójkę dzieci. Obecnie występuje o karty na dwójkę dzieci, które ma u siebie w ramach rodziny zastępczej na czas trwania postępowania przed sądem (zabezpieczenie). Dzieci te miały wcześniej przyznane karty przez inny organ, bo zamieszkiwały na innym terenie. Nadmieniam, że rodzice posiadają aktualnie jedno dziecko biologiczne z czynną kartą dużej rodziny (15 lat), pozostała dwójka jest już dorosła. W jaki sposób przyznać karty dzieciom przyjętym do rodziny zastępczej?
kasiao
Stażysta
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy
Kontakt:

Re: PILNE!!!

Post autor: kasiao »

Cześć,
myślę, że dla tej dwójki dzieci można przyznać KDR jako dla nowego członka rodziny, skoro rodzice mają już karty.

Rodzina musi przedłożyć zgodnie z art. 10 ust. 4 pkt 6
- w przypadku dzieci umieszczonych w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka – oryginał lub odpis postanowienia o umieszczeniu w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka.

Karta przyznawana jest dzieciom umieszczonym w rodzinnej pieczy zastępczej na czas umieszczenia w danej rodzinie zastępczej.

Dodatkowo rodzice muszą wypełnić oświadczenie ZKDR-02 i ZKDR-03.

Pozdrawiam
zombi
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Re: PILNE!!!

Post autor: zombi »

Robiłam podobnie, ale najpierw karty musiały zostać unieważnione przez ten organ który je poprzednio wydał, bo wyskakiwał mi ciągle komunikat, że dla tych osób istnieją ważne karty i nie można wydać nowych.
ODPOWIEDZ