osoba wcześniej była posiadaczem KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 maja 2022, 10:59

Pani złożyła elektronicznie wniosek o KDR zaznaczając ,że była wcześniej jej posiadaczem .Dane dotyczą rodzica.
Jak postąpić? Skąd mam wiedzieć ,że miała wcześniej przyznaną KDR.
GKas
Stażysta
Od: 26 sie 2018, 15:15
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 25 maja 2022, 14:54

i nie masz Pani w systemie? a jak wpiszesz jej pesel jak przy rejestracji wniosku (bez zapisu oczywiście, ale jak ktoś miał gdziekolwiek w Polsce przyznaną Kartę to system go wyszuka) to Pani się wyszukuje? Jak nijak nie da się jej znaleźć (ja szukam w innych świadczeniach i w ELUD czy czegoś się nie da powiązać ze sobą) to trzeba wezwać...

Ja dostałam wniosek przesłany pocztą, w którym Pani wnosi na siebie o przyznanie Karty dla nowego członka rodziny... ale jakiej? Nie wiem, nic więcej we wniosku nie mam :|
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 03 cze 2022, 9:33

Osoba ta była wcześniej posiadaczem KDR w innej gminie poinformowała tam o zmianie miejsca zamieszkania.
(Wnosi również o KDR dla dzieci, których nie dopisała we wniosku elektronicznym).
Edytowałam wniosek elektroniczny, dopisałam dzieci i pojawiło się ostrzeżenie:
złożenie zamówienia na kartę elektroniczną nie będzie możliwe do momentu unieważnienia karty tradycyjnej,ponieważ nie mogą istnieć w systemie dwie aktywne karty.

Kto powinien unieważnić karty?
Czy rozpatrzyć wniosek a karty zostaną unieważnione w momencie wydania nowych kart?
GKas
Stażysta
Od: 26 sie 2018, 15:15
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 13 cze 2022, 12:13

art 15 ust 2 W przypadku zmiany miejsca zamieszkania skutkującej zmianą gminy
członek rodziny wielodzietnej jest obowiązany do niezwłocznego powiadomienia
o tym wójta, który przyznał Kartę, chyba że członek rodziny wielodzietnej złożył
wniosek o przyznanie nowej Karty w związku ze zmianą miejsca zamieszkania.
skoro złożyła wniosek w nowej gminie zamieszkania to karty należy przyznać. Karty same się unieważnią (a przynajmniej tak poinformuje system jak się wszystko przeklika). Można napisać pismo do właściwej gminy, że Karty przyznane zostały nowe Karty (może mieć wpływ np. na inne świadczenia - Pani powinna przenieść wszystkie swoje sprawy do gminy zamieszkania).
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x