Duplikat, krok po kroku - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 26 maja 2022, 12:47

Witam.
wiem, że ten temat był już poruszany ale proszę żeby ktoś napisał mi krok po kroku ścieżkę do wydania duplikatu.
Wprowadziłam wniosek - osób 5 , przy rodzicach wnoszę o przyznanie duplikatu KDR z opisem utrata karty w inny sposób, przy dzieciach - nie wnoszę,
Rodzice posiadali obie formy KDR, tak więc elektroniczna jest aktywna, a potrzebują tradycyjną.
Wniosek zweryfikowałam, powiązałam z rodziną,
Przy zapisywaniu wyniku rozpatrzenia czyli Przyznanie/Zgoda.... u małżonka wnioskodawcy zapisuje wybór, a u wnioskodawcy wyświetla mi się informacja o treści : Jeśli jedną z wybranych pozycji jest wydanie duplikatu lub przyznanie dodatkowej formy karty, pozytywne decyzje dla takich pozycji należy wydać osobno.
Nie wiem o co chodzi i jeżeli mi ktoś pomoże będzie super.
Niestety nie zajmuję się KDR na co dzień więc śmiałka proszę o "rozkład jazdy" ;)
Te resa
Referent
Od: 15 mar 2019, 9:51
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 26 maja 2022, 12:56

Te resa pisze:
26 maja 2022, 12:47
Witam.
wiem, że ten temat był już poruszany ale proszę żeby ktoś napisał mi krok po kroku ścieżkę do wydania duplikatu.
Wprowadziłam wniosek - osób 5 , przy rodzicach wnoszę o przyznanie duplikatu KDR z opisem utrata karty w inny sposób, przy dzieciach - nie wnoszę,
Rodzice posiadali obie formy KDR, tak więc elektroniczna jest aktywna, a potrzebują tradycyjną.
Wniosek zweryfikowałam, powiązałam z rodziną,
Przy zapisywaniu wyniku rozpatrzenia czyli Przyznanie/Zgoda.... u małżonka wnioskodawcy zapisuje wybór, a u wnioskodawcy wyświetla mi się informacja o treści : Jeśli jedną z wybranych pozycji jest wydanie duplikatu lub przyznanie dodatkowej formy karty, pozytywne decyzje dla takich pozycji należy wydać osobno.
Nie wiem o co chodzi i jeżeli mi ktoś pomoże będzie super.
Niestety nie zajmuję się KDR na co dzień więc śmiałka proszę o "rozkład jazdy" ;)
Chodzi o to, że nie zaznaczasz wszystkich od razu przy przyznawaniu duplikatu. Musisz "ptaszkiem" zaznaczać osobno każdy duplikat przy wydawaniu decyzji, gdyż przy wyniku rozpatrzenia dla każdego duplikatu z osobna należy wskazać czy wniesiono opłatę czy zwolniono itp. Dlatego też wyświetlił Ci się taki komunikat.
PS. Przy wydawaniu duplikatu obie formy karty zostaną unieważnione, także elektroniczna karta też będzie miała nowy numer, tym samym po przyznaniu przez Ciebie duplikatu muszą sobie odświeżyć (uaktualnić KDR w mObywatelu).
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 26 maja 2022, 12:59

już to robię
Te resa
Referent

Napisano: 26 maja 2022, 13:02

obsługa, zaznaczam jednego z rodziców , mam przyznanie i info, że nie wniesiono wniosku o zwolnienie i klikam zapisz
to samo robię z drugim rodzicem i tu pojawia mi się ta informacja
Nie wiem co robię źle.
Te resa
Referent

Napisano: 26 maja 2022, 13:09

już dzięki, poszło
Te resa
Referent