Witam , nie ukrywam liczę na wsparcie jak dla mnie sprawa skomplikowana.
Kobitka składa wniosek koniec miesiąca o rodzicielskie, osoba z tych trudnych i krętaczy.Okzało sie że jak mówi zabrano jej zasiłek macierzynski i chorobowy i zobowiązano do zwrotu za okres paru mcy( niby żle była ubezpieczona jako prracownik, i też właściciel własnej firmy) składając wniosek przedstawiono taki dokument z zus ,że ja zobowiązuja do zwrotu( niestety w pismie z zus jest wzmianka o zwrocie ale tez ,że kobitce przysluguje róznica do 1000, jakieś małe kwoty, kompletnie nie wiem jak to rozumiec tu jej zabieraja a tu coś jej sie należy) ale to nic problem pojawił sie z pup . Składakaj wniosek nie była tam zarej.a pytałam sie , oczywiście zrobiła to pare dni późnej i wyskoczyło mi we werjyfikacji ze jest z prawem, wiec zawezwałam ja do złożenia wyjaśnień. I teraz jest problem kreci, mota itp. , skoro pobiera zasiłek i jakąś czesc dostanie 10 wrzesnia za sierpień to my wypłacamy jej róznice z tym ,że pup (dzwoniłam) wzbrania sie i mi do przodu nie wystawi przewidywanego planu wypłat abym mogła ja jej naliczyć dobra wypłate świaczenia. Kompletnie nie wiem co robić pup sie wypiał i kazał mi weryfikowac decyzje co miesiac na podstawie zaświadczen jakie oni wydaja, ale jak jak ja musze ja wydac do 24 09. na rok.
Pomózcie czy wystosowac wniosek do zus czy na pewno jej sie nic nie należy , czy do pup jak jest juz tam zrejestrowana, moze termin przedłuzenia sprawy, mało tego jest tez problem z alimentami bo nie ma ale dowiadywałam sie sie do rodzicielskiego nie musza byc, tak praktykuja w innych ośrodkach, jeszcze jedna ważna sprawa jezeli coś sie wyjasni to od jakiego momentu jej przyznac dziecko z kwietnia ona u nas wniosek złzyła w sierpniu czy ja moge jej wyrównać wstecz jeżeli zus zabrał jej prawo do macierzyńskiego. Gdzie jest przepis ze wyrównujemy wstecz wiem że tak było w okresie przejsciowym czy teraz też tak jest. Proszę podpowiedzcie, nie wiem co robic gdzie pisać i czy przynać.Kobita kłamie na potege.