świadcz. piel z wykluczeniem z KRUS wstecz - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 wrz 2016, 8:50

Klientka, żona rolnika w marcu 2014 roku dostała swiadczenie na dzecko na 2 lata. Teraz miała przedłużenie z wyrównaniem za kilka miesięcy. My nie opłacaliśmy składek w ZUS. Wspomniała, że płaci składki do KRUS. Nie podała informacji do Krus, że ma świadczenie i teraz wyłączyli ją z ubezpieczeń wstecz. Od kiedy mamy Panią zarejestrować do ZUS? Czy mąż może ją zgłosić do zdrowotnych w KRUS? A reszta składek do ZUS? Jak to rozwiązać? Czy ewentualne zapytanie wysłać do ZUS, KRUS, czy Ministerstwa?
Teres@

Napisano: 16 wrz 2016, 10:40

społecznie (jeśli zdecydowała się na ZUS bo równie dobrze może zechcieć KRUS)wyrównaj składki za wcześniejszy okres. Gorzej jest ze składką zdrowotną ponieważ na spotkaniu w UW na początku tego roku poinformowano nas że nie powinniśmy opłacać ich wstecz.
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2016, 10:42

a u nas zus zarzadał odsetek , miaqł moze ktos taki przypadek ?
gośka 7777

Napisano: 16 wrz 2016, 11:24

dziwne, że wyrejestrowali ją wstecz od marca od 2014 r. skoro wymóg oświadczenia o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie rolnym wszedł w życie od połowy maja 2014 r. Ja u siebie walczyłam z KRUS, że nie mają podstawy wyrejetrowywać wcześniej jak od momentu gdy osoba złożyła oświadczenie o zaprzestaniu. Przy ZDO wyrejestrowywali mi od 1.07.2013 r. tak jak było wyrównanie zdo. Przy świadczeniach pielęgnacyjnych wyrejestrowali od momentu jak osoba złożyła oświadczenie czyli tylko w przypadkach jak składali na kontynuację po maju 2014.
a od października 2015 jak weszła ta zmiana, że mogą być ubezpieczeni w krus to wyrejestrowują a pitem ubezpieczają z data jak idzie nowa decyzja.
Miałam przypadki wyrejestrowań wstecz i wtedy ubezpieczałam zdrowotnie i społecznie w ZUS od wtedy kiedy osoby zostały wykluczone z KRUS. Jak pojawiły się odsetki to płaciłam je (pisałam w tej sprawie do ministerstwa i urzędu wojewódzkiego) i tak odsetki od społecznych są do opłacenia z dotacji na ŚR a odsetki od zdrowotnych z dotacji na zdrowotne.
beataQ
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x