Klientka, żona rolnika w marcu 2014 roku dostała swiadczenie na dzecko na 2 lata. Teraz miała przedłużenie z wyrównaniem za kilka miesięcy. My nie opłacaliśmy składek w ZUS. Wspomniała, że płaci składki do KRUS. Nie podała informacji do Krus, że ma świadczenie i teraz wyłączyli ją z ubezpieczeń wstecz. Od kiedy mamy Panią zarejestrować do ZUS? Czy mąż może ją zgłosić do zdrowotnych w KRUS? A reszta składek do ZUS? Jak to rozwiązać? Czy ewentualne zapytanie wysłać do ZUS, KRUS, czy Ministerstwa?
społecznie (jeśli zdecydowała się na ZUS bo równie dobrze może zechcieć KRUS)wyrównaj składki za wcześniejszy okres. Gorzej jest ze składką zdrowotną ponieważ na spotkaniu w UW na początku tego roku poinformowano nas że nie powinniśmy opłacać ich wstecz.
dziwne, że wyrejestrowali ją wstecz od marca od 2014 r. skoro wymóg oświadczenia o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie rolnym wszedł w życie od połowy maja 2014 r. Ja u siebie walczyłam z KRUS, że nie mają podstawy wyrejetrowywać wcześniej jak od momentu gdy osoba złożyła oświadczenie o zaprzestaniu. Przy ZDO wyrejestrowywali mi od 1.07.2013 r. tak jak było wyrównanie zdo. Przy świadczeniach pielęgnacyjnych wyrejestrowali od momentu jak osoba złożyła oświadczenie czyli tylko w przypadkach jak składali na kontynuację po maju 2014.
a od października 2015 jak weszła ta zmiana, że mogą być ubezpieczeni w krus to wyrejestrowują a pitem ubezpieczają z data jak idzie nowa decyzja.
Miałam przypadki wyrejestrowań wstecz i wtedy ubezpieczałam zdrowotnie i społecznie w ZUS od wtedy kiedy osoby zostały wykluczone z KRUS. Jak pojawiły się odsetki to płaciłam je (pisałam w tej sprawie do ministerstwa i urzędu wojewódzkiego) i tak odsetki od społecznych są do opłacenia z dotacji na ŚR a odsetki od zdrowotnych z dotacji na zdrowotne.