Pilne!!! MII ta sama forma kształcenia - wątpliwości - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 31 paź 2018, 12:47

Mam wątpliwość czy możemy dofinansować tą samą formę kształcenia. NP. wnioskodawca z powodzeniem ukończył szkołę policealną i teraz idzie znowu ale na inny kierunek, i teraz czy patrzymy tylko na te 20 semestrów czy jednak nie, bo w kierunkach jest napisane:
"19. Dopuszczalność udzielania pomocy w ramach modułu II:
1) każdy wnioskodawca może uzyskać pomoc ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych łącznie maksymalnie w ramach 20 (dwudziestu) semestrów/półroczy różnych form kształcenia na poziomie wyższym - warunek ten dotyczy także wsparcia udzielonego w ramach programów Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych:
a) „STUDENT - kształcenie ustawiczne osób niepełnosprawnych”,
b) „STUDENT II – kształcenie ustawiczne osób niepełnosprawnych”,
z uwzględnieniem pkt 2 i pkt 7;
3) decyzja o dofinansowaniu kosztów nauki w przypadku ponownego wsparcia wcześniej dofinansowanego semestru / półrocza / roku szkolnego lub akademickiego - należy do kompetencji realizatora programu, z zastrzeżeniem pkt 4, przy czym spowolnienie toku studiów nie jest traktowane jako powtarzanie semestru;
4) wypłata dofinansowania w sytuacji, o której mowa w pkt 3, jest dozwolona w ramach dopuszczalnej, łącznej liczby semestrów/ półroczy, o której mowa w pkt 1 - z zastrzeżeniem, iż może to nastąpić nie więcej niż dwa razy w ciągu trwania nauki w ramach danej formy kształcenia na poziomie wyższym (szkoła policealna, kolegium, szkoła wyższa, przewód doktorski otwarty poza studiami doktoranckimi) i tylko jeżeli powtarzanie semestru/półrocza/roku szkolnego lub akademickiego przez wnioskodawcę następuje z przyczyn od niego niezależnych (np. stan zdrowia, likwidacja/zamknięcie kierunku);"

i mam wątpliwość jak traktować ten zapis, w poprzednich kierunkach było inaczej

15. Wyliczona kwota dofinansowania kosztów opłaty za naukę (czesne), o której mowa w ust. 10
pkt 3 oraz ust. 12, ulega zmniejszeniu o 300 zł w przypadku, gdy wnioskodawca
po pomyślnym ukończeniu nauki objętej w ramach programu dofinansowaniem
ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w zakresie danej formy
edukacji na poziomie wyższym, ponownie rozpoczyna lub kontynuuje naukę w ramach takiej
samej formy edukacji na poziomie wyższym
chyba, że wnioskodawca:
1) ubiega się o dofinansowanie semestru/półrocza danej formy edukacji na poziomie
wyższym, jaki dotychczas nie był objęty dofinansowaniem ze środków Państwowego
Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych; albo
2) jednocześnie pobiera naukę na dwóch kierunkach w ramach tej samej formy edukacji
na poziomie wyższym,
wówczas zmniejszenie kwoty dofinansowania kosztów nauki (czesne) - nie obowiązuje."

A teraz już tego nie ma i taka wątpliwość mnie naszła czy można czy nie ....
Mopsikowo
Praktykant
Od: 21 cze 2018, 15:11
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 31 paź 2018, 15:06

Wg mnie można dofinansować (ja udzieliłam takiego dofinansowania ;) )

To, co cytujesz, można inaczej zinterpretować: "1 każdy wnioskodawca może uzyskać pomoc ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych łącznie maksymalnie w ramach 20 (dwudziestu) semestrów/półroczy różnych form kształcenia na poziomie wyższym" - "różnych" - niekoniecznie musi tu być wskazane, że każda forma kształcenia ma byc inna, ma być ich po prostu max 20;
" 3)decyzja o dofinansowaniu kosztów nauki w przypadku ponownego wsparcia wcześniej dofinansowanego semestru / półrocza / roku szkolnego lub akademickiego - należy do kompetencji realizatora programu, z zastrzeżeniem pkt 4, przy czym spowolnienie toku studiów nie jest traktowane jako powtarzanie semestru;" - nie zaglądałam teraz do Kierunków, więc trochę jestem wyrwana z kontekstu :) ale wydaje mi się, że to dotyczy ponownego dofinansowania, jeśli student zawali semestr.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 31 paź 2018, 15:39

Wg mnie też można dofinansować - ja również dofinansowywałam :)
I wydaje mi się, że na ostatnim szkoleniu była o tym mowa, że semestrów nie może być więcej niż 20, ale niekoniecznie że każda forma ,ma być inna :)
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 06 lis 2018, 12:01

15. Wyliczona kwota dofinansowania kosztów opłaty za naukę (czesne), o której mowa w ust. 10
pkt 3 oraz ust. 12, ulega zmniejszeniu o 300 zł w przypadku, gdy wnioskodawca
po pomyślnym ukończeniu nauki objętej w ramach programu dofinansowaniem ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w zakresie danej formy
edukacji na poziomie wyższym, ponownie rozpoczyna lub kontynuuje naukę w ramach takiej
samej formy edukacji na poziomie wyższym

Nie ma już mowy o pomniejszaniu czesnego o 300 zł.
chyba, że ja nie widzę...
Marta MR
Praktykant
Od: 04 sie 2017, 9:34
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x