PILNE - nadpłacone świadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 04 lis 2009, 11:17

Pomożcie!

Co zrobić w przypadku kiedy klientka pobierala swiadczenia na corkę, ktora do lutego uczyla sie w szkole a swiadczenia na nia wyplacane byly do sierpnia?
Nie ma zbyt wielkich szans na wspolprace z ta pania i chyba nie da sie sprawy zalatwic \"polubownie\".
Co robic w takiej sytuacji?

Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi.

PS.Sprawa bardzo pilna
~Katarzyna

Napisano: 06 lis 2009, 12:42

No to faktycznie moze być problem. Zastanawiam sie czy nie mozna po prostu zwyczajnie zrobic uchylenia a potem nienaleznych... Co o tym myslicie?
~Lucyna

Napisano: 06 lis 2009, 22:15

normalna procedura i NP jak wół, miała OBOWIĄZEK poinformować o zaprzestaniu nauki, ma to w pouczeniu na którym się podpisała, nie bawić się w ceregiele i \"polubowność\"
~xxx

Napisano: 09 lis 2009, 10:20

Tak, ale mielismy wczesniej zaswiadczenie ze uczy sie w szkole do lutego. Moglaby pobierac gdyby dalej chodzila do tej samej lub podobnej szkoly. Ale nie poszla. Zrobila sobie przerwe a od pazdziernika poszla na studia.
My jej przyznalismy do konca okresu zasilkowego z warunkiem, ale pozniej w nawale zajec to umknelo i nie wstrzymalismy.
Czy w takiej sytuacji mozna robic NP? Powinna byc chyba zgoda na uchylenie decyzji? A co jak nie da nam zgody? Decyzja do stwierdzenia niewaznosci czy jak?

Pomozcie prosze....
~Katarzyna

Napisano: 09 lis 2009, 11:27

Jak najbardziej nienależnie pobrane, gdyż o wszelkich zmianach wnioskodawca ma OBOWIĄZEK powiadomić organ ,art. 25. Be z żadnych skrupułów : wszczęcie, uchylenie i np.
~inka

Napisano: 09 lis 2009, 15:13

Dzieki Inka.
Szczerze mowiac nie bardzo jestem przekonana, bo zaswiadczenie mielismy od poczatku :(
Nie wiem czy nie powinnam wyslac tej decyzji do SKO do stwierdzenia niewaznosci :|
~Katarzyna

Napisano: 11 lis 2009, 22:40

uważam że wznowienia ani wszczęcia postępowania nie można zrobić, uchylić decyzję może tylko SKO i tak zrobiłbym.
Wysłać decyzję do SKO, po uchyleniu wydać decyzję poprawną, zażądać zwrotu i nie bawić się w polubowność.
~oleg

Napisano: 17 lis 2009, 1:11

Jesli w decyzji było pouczenie,ze swiadczenia przysługujących prawach. dlatego śmiało możesz wsczynać postępowanie o nienależne i wydać decyzję o NP od III. Może sie odwoływać to jej prawo.
nie radzę wysyłania decyzji do SKO w kierunku uniewaznienia bo nie ma podstaw. Jak decyzja o nienaleznych bedzie ostateczna dopiero wówczas możesz wszczynać w kierunku uchylenia decyzji przyznajacej za miesiące gdzie było NP. Takie prawo daje art. 24 ust.1 ustawy o fa lub 32 ust.1 pkt 1 o śr. Nie wiem o jakie swiadczenia chodzi dlatego podaje obie ustawy
~ABI

Napisano: 18 lis 2009, 21:58

chyba najpierw wszczęcie i uchylić a jak się odwoła to czekac na decyzję kolegium; a jak nie to po uprawomocnieniu wszczęcie i o nienależnie pobranych. najpierw trzeba uchylić zeby zrobić nienależne. Tak po mojemu
~kaśka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x