zaświadczenie wydane przez lekarza w Anglii - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 06 lis 2009, 10:33

czy ma ktoś konkretne artykuły na to że zaświadczenie może być wydane tylko i wyłącznie przez lekarza z POLSKI??

Mam zaświadczenie wydane przez lekarza z Anglii na wzorze określonym w rozporzadzeniu Pani minister tzn. wszystko jest po polsku lekarz wpisał tylko daty ale mam Angielskie pieczątki. CO ZROBIĆ??????
~Kiti

Napisano: 06 lis 2009, 10:42

i walkowany temat - czy ten lekarz jest lekarzem POZ? ma umowę z NFZ? bo nie ma tez zapewne w Polsce praktyki lekarskiej...zaczęły się schody
~xxx

Napisano: 06 lis 2009, 10:42

i walkowany temat - czy ten lekarz jest lekarzem POZ? ma umowę z NFZ? bo nie ma tez zapewne w Polsce praktyki lekarskiej...zaczęły się schody
~xxx

Napisano: 06 lis 2009, 10:50

xxx ja prosiłam o konkretne artykuły do odmowy bo nie moge tego znaleźć a musze dać odmowę.!!!!
~Kiti

Napisano: 06 lis 2009, 11:32

A dlaczego odmowę? Kobieta była przecież pod opieką lekarską i to w tej samej Unii Europejskiej, w której my jesteśmy. Pewna przegrana przed SKO, jeśli dasz odmowę.
~Irmina

Napisano: 06 lis 2009, 13:02

Irmina a skad mozemy wiedziec co jest na pieczatce skoro jest ona w j. ang?
~kk

Napisano: 06 lis 2009, 13:12

Wtedy trzeba zażądać tłumaczenia tłumacza przysięgłego lub w trakcie postępowania ustalić, czy podpisana jest to faktycznie lekarz.
~Irmina

Napisano: 06 lis 2009, 13:24

no to chyba zostaje nam tylko tlumacz przysiegly
~kk

Napisano: 06 lis 2009, 13:44

Irmina przecież ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych art. 5 pkt 13 lit. c jasno jest zapisane że lekarz podstawowej opieki zdrowotnej to taki który zawarł z FUNDUSZEM umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej.

Fundusz jest tylko w Polsce i nie uwzględnia lekarzy wykonujących praktyke lekarską poza granicami POLSKI.
~Kiti

Napisano: 06 lis 2009, 14:40

W rozporządzeniu nie ma mowy o lekarzu podstawowej opieki zdrowotnej, a tylko o podstawowej opiece zdrowotnej, co oznacza:

\"świadczenia zdrowotne profilaktyczne, diagnostyczne, lecznicze, rehabilitacyjne oraz pielęgnacyjne z zakresu medycyny ogólnej, rodzinnej i pediatrii, udzielane w ramach ambulatoryjnej opieki zdrowotnej\"

Nie jest też powiedziane, czy chodzi o świadczenia udzielane w Polsce z polskiego ustawodawstwa.

W rozporządzeniu ponadto nie ma bezpośredniego odesłania do przepisów ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej.

Tyle jeśli chodzi o konieczne naciąganie przepisów, a prawda jest taka, że nikomu w ministerstwie nie przyszło do głowy, że w innych krajach też są lekarze. Myślę, że należy zastosować tutaj interpretację celowościową. Celem tych przepisów jest zwiększenie wczesnej wykrywalności chorób u nienarodzonych dzieci i problemów z ciążą poprzez przymuszenie matek do poddania się badaniom już od 10 tygodnia. Czy to będzie u polskiego czy brytyjskiego lekarza naprawdę nie ma znaczenia.
~Irmina

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x